DNA från fimpar funna utanför brottsoffrets övergivna bil knyter de misstänkta till brottsplatsen.

DNA från fimpar funna utanför brottsoffrets övergivna bil knyter de misstänkta till brottsplatsen. Foto. Polisens förundersökning

Kidnappade kompis och krävde familjen på en halv miljon

Fyra döms till långa fängelsestraff för människorov

SKÅNE

. Fyra män hemmahörande i Kävlinge, Trelleborg, Malmö och Lund har dömts till fyra och ett halvt års fängelse vardera efter att de kidnappat och misshandlat en ung man tidigare i år.

Händelsen som Lokaltidningen tidigare rapporterat om ägde rum natten till den 28 juni i år.

De fyra nu dömda männen, varav två var vänner till mannen, ska sent på kvällen den 27:e ha kidnappat 20-åringen vid bensinstationen i Gårdsstånga under förevändning att de skulle åka och hälsa på hans kusin. Men istället för att hälsa på kusinen inleddes en grov misshandel för att få mannen att ringa sin familj och tvinga dem sätta över 500 000 kronor till gärningsmännen.

Med flera knivhugg i halsen, bröstkorgen, ena benet och händerna lyckades mannen dock fly när gärningsmännen stannade på Skrylles parkering. Svårt skadad tog sig han till fots genom skogen till Dalby där han vid 02.30 knackade på hos en familj för att få hjälp.

Mannen tillfogades svåra skador. Två av fingrarna var så illa skurna att de nästan var av.

Mannen tillfogades svåra skador. Två av fingrarna var så illa skurna att de nästan var av. Foto. Polisens förundersökning

Mindre än en timme efter att polisen kallats till huset stannar en bil på väg ut från Dalby. I den påträffas två män i 40- respektive 50-årsåldern som genast misstänks för kidnappningen. Den yngre av männen har byxorna täckta av blod. En bilnyckel som hittas i mannens tröjficka tillhör även brottsoffret. Bevisningen mot männen styrks även av DNA från fimpar utanför brottsoffrets övergivna bil.

Senare på morgonen grips den första av mannen vänner som var på med under kidnappningen och senare under kvällen grips den andra.

Alla fyra döms nu mot sitt nekande för människorov till fyra år och sex månaders fängelse.

Mannens båda vänner döms även för medhjälp till misshandel och de två övriga männen, som har koppling till kriminella nätverk, till misshandel.

Publicerad 03 December 2018 09:38