Hela karatelandslaget samlat. Andreas Bengtsson i skägg längst fram till höger om skylten.

Hela karatelandslaget samlat. Andreas Bengtsson i skägg längst fram till höger om skylten. Foto: Privat

Hörbybo tävlade i karate-EM: "Sporrar mig att fortsätta"

Ingen pallplats trots bästa supporten av morfar Kaj

HÖRBY.

Nyligen tävlade Hörbybon Andreas Bengtsson i EM i karate för andra gången. Det blev tyvärr ingen plats på pallen, men att få tävla på högsta europeiska nivå har gett honom blodad tand att försöka igen.

– Det har gett mig smak för stora tävlingar och sporrar mig lite extra att se hur långt jag kan komma. Jag har ju några år kvar, säger Andreas Bengtsson, 30 år.

Under EM i Serbien nyligen tävlade Andreas både individuellt och i lag.

– Jag förlorade min första match som var mot engelsmannen Ethan Armstrong som sedan vann hela EM. Och i lagtävlingen förlorade vi mot Italien som tog silver, så det var lite tufft.

– Det var mycket nerver i kroppen innan, men det hjälpte att de andra i laget var så rutinerade.

Han började träna karate för tio år sedan. Då tränade han kickboxning och behövde extraträning. Eftersom det fanns en karateklubb hemma i Hörby bestämde han sig för att testa det. Och efter att ha tränat och tävlat i de två olika kampsporterna parallellt under fem års tid bestämde han sig för att satsa på karaten.

– Karaten är mer teknisk och man lägger mer tid på att göra saker rätt, det passar mig bättre.

Andreas tränar med Hörby karateklubb som utövar en stil som heter shotokan. Karate har tre grundpelare: kumite (sparring), kata (rörelsemönster) och kihon (grundläggande tekniker).

– Jag tävlar mest i kumite, berättar Andreas som har brunt bälte eller graden första kyu.

– Förhoppningsvis kan jag gradera till svart bälte nästa sommar.

För att platsa i landslaget krävs mycket träning. Hörby karateklubb har träning tre dagar i veckan och utöver det tränar Andreas några extrapass samt något konditions- och styrkepass. Med ett jobb som yrkesmilitär på P7 blir det en del pusslande för att få ihop träning och tävling.

– Det blir ungefär tio pass i veckan. Vi har tre timmar fysträning på jobbet så jag får en del där. Det är viktigt att vara stark i kroppen för att undvika skador.

Andreas var uttagen i landslaget även till EM i Dublin 2016. Även där blev det stopp i första matchen, då mot en belgare. Detta trots att han fick bästa tänkbara support.

– Min morfar Kaj Ivarsson har varit med mig på alla stora tävlingar och var med även i Serbien. Det betyder väldigt mycket för mig att få så mycket stöd.

För den som är sugen på att testa karate har Hörby karateklubb löpande nybörjarintag och träning tisdagar, torsdagar och lördagar. Barn under 13 år tränar klockan 18–19 och vuxna, över 13 år, klockan 18.30–20.

– Eftersom det är olika nivåer med bälten så är det inte så avancerat för nybörjarna med vitt bälte som det är för dem som har brunt eller svart bälte. Karate kan passa alla, säger Andreas Bengtsson.

Publicerad 02 December 2018 06:00