Cherie Palmzon och Christina Nilsson är initiativtagare till Barnens julgåva.

Cherie Palmzon och Christina Nilsson är initiativtagare till Barnens julgåva. Foto: Privat

De hjälper familjer i jul: "Vissa får en tår i ögat"

Barnens julgåva ser till att alla barn får klappar av tomten

HÖÖR/HÖRBY.

Alla familjer – och framför allt alla barn – har rätt till en minnesvärd jul. Därför drog Hörbyborna Cherie Palmzon och Christina Nilsson igång insamlingen "Barnens julgåva". Så att även familjer som inte har det så gott ställt ska kunna fira jul med både klappar och julmat.

Julen är inte bara rosenröd och mysig för alla. För den som har det knapert ekonomiskt kan alla krav på hur julen bör vara kännas betungande. Glädjen med julklappar, bak och pyssel blir ett tungt ok. Det vill "Barnens julgåva" ändra på.

– Vi vill att alla familjer ska ha en fin jul utan att behöva känna någon press, säger Cherie Palmzon.

De drog igång för tre år sedan, då som Julhjälpen. Men den rikstäckande föreningen Julhjälpen lades ner samma år och Cherie och Christina valde då att fortsätta i egen regi. Numera kallar de sitt initiativ för "Barnens julgåva i Hörby och Höör". De har en Facebook-grupp med samma namn dit såväl behövande familjer som personer som vill hjälpa till kan vända sig.

– Familjerna hör av sig till oss med vad de behöver hjälp med och så efterlyser vi det i gruppen. Det kan vara till exempel leksaker i bra skick, presentkort på mat eller en matkasse. Vi tar inte emot några pengar och tar bara emot det som efterfrågas i gruppen som vi kan lämna vidare.

– Det är jättemånga som vill hjälpa till. Nu har gruppen drygt 350 medlemmar.

Vi vill att alla familjer ska ha en fin jul utan att behöva känna någon press

De sökande familjerna får vara anonyma och Cherie och Christina sköter all kontakt med dem. De kör även ut mat och julklappar när insamlingen är klar. Klapparna ska vara oinslagna.

– Som förälder vill man nog kunna se vad man ger sina barn. Dessutom tror jag att många tycker det är lite mysigt att slå in klapparna.

Förra året hjälpte "Barnens julgåva" tolv familjer. I år var det en handfull familjer som hört av sig redan i slutet av oktober. Cherie och Christina har hört av sig både till Svenska kyrkan och socialtjänsten i Höör och Hörby om att de finns, så att de kan tipsa behövande familjer som de möter. De har även satt upp lappar på byn.

– Ibland får vi frågan om vi verkligen vet att familjerna behöver hjälp. Och då brukar vi svara att vi väljer att lita på folk. Skulle det vara en familj som lurar oss så har vi i alla fall hjälpt ett antal andra som behöver det.

Vissa familjer återkommer, andra är nya sökanden.

– Å ena sidan är det trist att vissa återkommer, men å andra sidan känns det bra att kunna hjälpa dem. Familjerna är alltid väldigt tacksamma, vissa får till och med en tår i ögat. Det gör att det är värt all tid vi lägger ner, säger Cherie Palmzon och fortsätter:

– Inga barn ska behöva komma tillbaka till skolan efter jullovet och skämmas över att de inte har fått några julklappar. Vi vill inte att något barn ska ha det så.

Publicerad 11 November 2018 06:00