Maten är det område som familjen framför allt vill bli bättre på.

Maten är det område som familjen framför allt vill bli bättre på. "Det är en utmaning med två tonåringar i huset", säger mamma Nicolina Lottsfeldt. Foto: Anja Degerholm

De ska lära sig att lägga hållbart livspussel

Fem Ludvigsborgsfamiljer deltar i projektet "Det goda livet"

LUDVIGSBORG.

Hur kan man leva hållbart och miljövänligt – och samtidigt få ihop livspusslet? Och det utan att ge avkall på det goda i livet. Det ska fem familjer i Ludvigsborg lära sig under vintern. En av dem är familjen Kolcz–Lottsfeldt.

– Vi har försökt tänkta hållbart och klimatsmart förut, men inte gjort det fullt ut. Det är inte alltid så lätt i en familj med fyra barn. Nu får vi stöd av flera experter som kan hjälpa oss att bli mer medvetna, säger Nicolina Lottsfeldt.

Familjen består förutom mamma Nicolina av pappa Robert och barnen Emil, 17, Filip, 14, Julia, 10 och Felix, 8, samt hunden Bamse.

"Det goda livet" är ett pilotprojekt som är ett samarbete mellan den ideella föreningen Hållbar utveckling Skåne, Sparbanken Syd, Länsstyrelsen Skåne och Hörby kommun. Till sin hjälp har de deltagande familjerna en psykolog, en kock och en ekonom som ska coacha dem till ett gott – och klimatsmart – liv. Tanken är inte nödvändigtvis att de ska konsumera mindre, men smartare.

Familjerna har varit igång sedan oktober och projektet pågår till februari. Hos familjen Kolcz–Lottsfeldt har det redan skett förändringar, framför allt har det blivit mer vegetariskt på tallriken.

– För några år sedan hade vi kanske en dag i veckan där vi lagade vegetariskt, nu är det snarare en dag i veckan som vi äter kött, säger Nicolina Lottsfeldt.

Det är med viss skepsis från familjens två tonåringar.

– Jag gillar kött och den vegetariska maten i skolan brukar inte vara så god. Här hemma lagar pappa ofta maten och han har faktiskt motbevisat mig, säger Emil, 17 år.

Vi har försökt tänkta hållbart och klimatsmart förut, men inte gjort det fullt ut

Den vegetariska pasta bolognesen och morotssoppan är två rätter som till och med fallit tonåringarna i smaken. Barnen får även följa med och handla och på så sätt lära sig mer om gröna val och olika miljömärkningar.

– Vi har bland annat fått lära oss att ekologisk mat inte alltid är bättre än närproducerad. Det kan vara bättre att köpa ett äpple som odlats i Skåne än ett ekologiskt som importerats från Argentina, säger Robert Kolcz Lottsfeldt.

Via en Facebook-grupp delar familjerna med sig av såväl recept som allmänna tips och trix.

Transporter är ett annat område som familjen vill fokusera på. Och där har de redan kommit en bit på vägen.

– Jag cyklar till Höör och tar tåget till jobbet i Malmö. Det har jag gjort sedan vi flyttade hit för tolv år sedan, berättar Robert.

– Vi försöker även resa mer kollektivt och samåka när det går. Till exempel turas om med andra föräldrar att köra till barnens aktiviteter, säger Nicolina.

Även familjens ekonomi ska bli hållbar. Av ekonomen har de bland annat lärt sig vilka fonder som är hållbara och klimatsmarta att spara i. Hur de konsumerar smart är också en viktig del i projektet.

– Vi har pratat med barnen om vart kläderna kommer ifrån och vad som är bra material. Emil har jobbat extra för att kunna köpa kläder som han vill ha till exempel. Så att barnen lär sig värdet av pengar, säger Nicolina.

I det långa loppet är planen att utveckla en modell för spridning av "Det goda livet" på ett storskaligt sätt, och inspirera fler till en mer hållbar livsstil.

Den som vill följa familjerna kan göra det via Instagram eller Facebook, sök efter Det goda livet Ludvigsborg. Familjen tipsar också om svalna.se, ett verktyg för att se vilken klimatpåverkan man gör.

Publicerad 10 November 2018 06:00