Anna, som egentligen heter något annat, har levt med beroendesjukdom i hela sitt liv. (Flickan på bilden har ingenting med historien att göra)

Anna, som egentligen heter något annat, har levt med beroendesjukdom i hela sitt liv. (Flickan på bilden har ingenting med historien att göra) Foto. Mostphotos.com

Anna, 22: "Från fest till knarkarkvart gick det väldigt fort"

Har levt med beroendesjukdom hela sitt liv

MISSBRUK. Anna tog sin första klunk alkohol som 13-åring. Sedan dess har hon bara velat ha mer. I dag är hon 22 och ren sedan 18 månader.
– NA blev min räddning. Tack vare dem förstod jag vad min sjukdom innebär, säger hon.

Så långt tillbaka Anna kan minnas har hon levt med det hon i dag vet är en beroendesjukdom. Som liten var det godis, lögner och snatteri som gav kickarna för att i tonåren bytas mot alkohol, droger och självskadebeteende.

Länge såg hon sig själv som misslyckad som inte kunde stå emot. Men i dag vet hon att hennes problematik är medfödd och genetisk.

– Jag har alltid trott att man blir beroende för att man tar för mycket av någon substans. Hade jag vetat det jag vet i dag om hur beroende fungerar hade jag kanske aldrig hamnat där jag gjorde, säger hon.

Efter den första fyllan, som ledde till både ett sjukhusbesök och ett samtal till föräldrarna från socialen, ville Anna bara ha mer.

– Trots att det gick så illa som det gick kände jag att ruset var väldigt skönt och att jag ville göra det igen. De följande åren levde jag för att festa.

Alkoholen tappade så småningom sin effekt och Anna började då söka sig till tyngre droger.

– Det började med hasch men i takt med att beroendet eskalerade behövde jag starkare grejer som amfetamin, kokain, benso och ecstasy.

Utåt sett höll Anna en fin fasad. Hon skötte sin skola och arbetade extra på sin fritid. Däremellan festade hon.

– Jag älskade mitt liv. Men det var en fasad som närsomhelst skulle kunna krackelera.

När skolan tog slut och Anna tog studenten tog hennes liv dock en obehaglig vändning.

– Allt gick åt helvete. Utan skolan förlorade jag min identitet och det glamorösa festandet byttes snabbt till en knarkarkvart, berättar hon.

Åren som följde beskriver Anna som kaos.

– Jag hade sån ångest och det gjorde så ont. Vid ett tillfälle kände jag att jag inte längre orkade. Jag skadade mig själv på alla möjliga sätt och försökte till och med ta mitt liv en gång, berättar hon.

Början på vändningen kom när Annas pojkvän, som också missbrukade, blev tagen av polisen och tvingad till avgiftning för att slippa fängelse.

– Då tyckte jag att han fuckade upp allt. Jag förstod inte att jag också var en missbrukare. I mina ögon var det han som knarkade. Jag festade bara.

Men så såg Anna hur hennes pojkvän blev en helt annan person utan droger och hon började då se hur hennes eget beteende inte heller var friskt.

Genom socialen fick Anna till slut en öppenvårdsbehandling. Där fick hon även kontakt med anonyma narkomaner.

– Jag var först rädd att de inte skulle vilja ta in mig då jag inte missbrukat så länge, men jag förklarade för dem att jag behövde behandla min sjukdom, mitt beroende, och för första gången kände jag att någon förstod mig.

Tack vare NA lever Anna i dag ett nyktert liv. Sitt förflutna har hon brutit helt med.

– Mina knarkarvänner fanns egentligen bara där för en enda sak – att festa. Jag har ingen som helst kontakt med dem i dag. Hela mitt sociala nätverk besår av personer som också är med i NA och för dem är jag väldigt tacksam. Jag går på möten flera gånger i veckan och det spelar ingen roll var jag befinner mig för jag är aldrig ensam.

Fotnot. Anna heter egentligen något annat men önskar att vara anonym.

Fakta NA

NA är en ideell förening för män och kvinnor för vilka droger blivit ett allvarligt problem.

NA består av tillfrisknande beroende som möts regelbundet för att hjälpa varandra att förbli drogfria.

Deras 12-stegsprogram kräver total avhållsamhet från alla droger.

Det enda villkoret för medlemskap är en önskan att sluta använda.

Tillfrisknandet i NA inriktar sig på beroendeproblemet, inte på någon särskild drog.

Fakta: Anonyma Narkomaner

Publicerad 06 November 2018 11:56