Anita Larsson är välmeriterad som tomtemor.

Anita Larsson är välmeriterad som tomtemor. Foto: Arkiv/Mostphotos.com

Anita är Hörbys egen tomtemor

Tomtar på julafton för första gången

HÖRBY.

Anita Larsson har fått agera tomtemor många gånger åt cancersjuka barn när hon följt med Åkarhjälpen till Litauen. I år blir det ännu mer att göra när hon för första gången även ska tomta på hemmaplan.

Hur kom du på idén att vara tomtemor på julafton?

– Jag brukar fira med mina söner vartannat år och skulle därför vara själv i år på julafton. Då tänkte jag, varför inte göra något vettigt av dagen istället. Nu kan jag förena nytta med nöje, säger Anita Larsson.

– Ifjor försökte jag dessutom att få någon granne att vara tomte åt barnbarnen, men alla var bortresta. Det slog mig att det borde finnas en tomte att hyra.

Har du fått några bokningar än?

– Ja, ett par stycken. Jag tar betalt 500 kronor per halvtimme och alla pengar går oavkortat till Åkarhjälpens arbete för cancersjuka barn i Litauen. Man får ange en tid som passar när man bokar och betala i förskott.

Har du gjort någon reklam för tomtemors julaftonsplaner?

– När jag var på en bussresa till Tyskland nyligen med ett femtiotal damer så slog det mig att jag borde göra reklam för mitt tomteri. Jag sa att tänk om alla jag kände skänkte en tjuga till Åkarhjälpen, tänk så mycket pengar det skulle bli. Då började folk att vifta med tjugolappar och hundralappar och helt plötsligt hade jag fått ihop 1 900 kronor som jag senare swishade till Åkarhjälpen. Så folk är väldigt givmilda.

– Efter den bussresan tog jag mod till mig och skrev ett inlägg på Facebook med all bokningsinformation, som min son hjälpte mig att dela vidare.

Hur ser din erfarenhet som tomtemor ut?

– Jag har varit tomte många gånger. Jag var tomte hemma när barnen var små och jag har jobbat på förskola i hela mitt liv och fick ofta vara tomte där. Och så är jag alltid tomtemor när vi åker till Litauen med Åkarhjälpen. Så jag är en mycket kvalificerad tomtemor, säger Anita och skrattar.

Hur känner man igen tomtemor?

– Hon har röd kjol, rött linne, grå kofta och naturligtvis tomtemössa, men inget skägg. Jag brukar ha lite juliga saker som hänger på min kofta.

Ser du fram emot julafton?

– Ja, det ska bli spännande, det är något jag aldrig har gjort förut. Julen är viktig för barnfamiljer och jag hoppas att det ska bli en positiv upplevelse med tomtens besök.

Hur tar du dig fram, har du några renar?

– Jag har en väninna som ska följa med mig med sina renar, motordrivna renar, och som moraliskt stöd.

Publicerad 04 November 2018 06:00