"Kom kompis!" är den första boken i trilogin "Skicka vidare". Foto/illustration: Mikael Larsson/Jennifer Nystedt

Kompisskap och snällhet tema i Mamma Måds nya bok

"Kom kompis!" första delen i trilogin "Skicka vidare"

ESLÖV.

Eleverna i klass 3b och 3c på Sallerupskolan har fått vara förebilder till barnartisten Mamma Måds nya bok "Kom kompis!". En bok som handlar om vänskap och vardagen i skolans värld. Lördagen den 10 november blir det boksläpp på Eslövs stadsbibliotek.

För två år sedan släppte Maud Cederlöw, alias Mamma Måd, och maken Martin Cederlöw bilderboken "Hellre skallig än mallig!". Nu är de aktuella med en kapitelbok som är den första i en trilogi som ges ut på det egna förlaget Kulturfamiljen. Jennifer Nystedt har stått för illustrationerna.

– Vi har fotograferat elever på Sallerupskolan och Jennifer har utifrån bilderna gjort illustrationer till boken, berättar Maud Cederlöw.

Även rektorn Mona Grimbäck och en av skolans pedagoger, Martin Magnusson som i boken kallad Fröken Fredrik, är med i boken. Berättelsen kretsar kring de två kompisarna Maja och Amir. En dag får de en ny klasskamrat.

– Boken handlar om hur det är att vara ny och hur man släpps in och blir en del av kompisgänget. Läsaren får varken veta namn eller kön på berättarjaget, så att alla ska kunna identifiera sig oavsett kön eller ursprung. Tanken är att läsaren ska känna att boken skulle kunna handla om mig, mina kompisar och min klass.

De tre kompisarna startar en klubb för snällhet som de kallar Skicka vidare-klubben. För att få vara en del av den klubben kan man till exempel dela med sig av saker eller säga snälla saker till andra.

Skicka vidare är också titeln på hela boktrilogin och är ett genomgående tema i de tre böckerna. Bok nummer två, "Förlåt kompis!", är planerad till hösten 2019, och den sista delen "Give me 5!" till året efter. Den huvudsakliga målgruppen är barn i åldrarna 6–10 år.

– Boken är tänkt att erbjuda verktyg för kompisskap. Men även vara läsfrämjande med en luftig och färgsprakande utformning. Där har vår dotter Ella, 11 år, fått vara med och tycka till, säger Maud Cederlöw.

Ella har även fått skriva barnens lista över vad som ger så kallade snällpoäng, och hon har ritat namnskyltarna i elevernas kapprum.

För fyra år sedan kom Mamma Måds skiva "Kom kompis!" ut. I boken som har samma namn finns det QR-koder inlagda som läsaren kan scanna in för att få höra några av låtarna från albumet, eller hela boken som ljudbok. Författarna hoppas att boken både ska ge läsglädje och sångglädje.

– Alla barn kan läsa på sitt sätt och ta ett litet avbrott för att lyssna på eller sjunga med i låtarna, säger Maud Cederlöw.

Missa inte!

Boksläpp för "Kom kompis!" på Eslövs stadsbibliotek, lördagen den 10 november klockan 11 och 13.

Det blir smakprov ur boken, Jennifer Nystedt berättar hur illustrationerna vuxit fram, Mamma Måd sjunger några kompislåtar, det ges möjlighet att ställa frågor och köpa signerade böcker.

Gratis biljetter bokas hos Tine Billing på telefon: 0413-62780.

Publicerad 29 October 2018 05:00