Butiken har andra servicefunktioner som ombud för Svenska spel, posten och apoteket.

Butiken har andra servicefunktioner som ombud för Svenska spel, posten och apoteket. Foto: Anja Degerholm

Byns nya handlare vill skapa engagemang

Joakim Ohlsson har tagit över Ica Nära i Harlösa

HARLÖSA.

En handlare som kan tillföra engagemang i byn och ta en del av det samhällsansvaret som det innebär att driva butik. Det är målet för Joakim Ohlsson som sedan den 1 oktober tagit över Ica Nära i Harlösa.

Joakim Ohlsson växte upp i Södra Sandby med en pappa som var handlare och Joakim har jobbat i butik sedan han var 15 år. Närmast kommer han från en tjänst som ansvarig för den dagliga driften på en Ica-butik på Lindeborg i Malmö. Innan dess jobbade han på Ica i Södra Sandby.

Tanken att själv bli handlare hade funnits där ett tag.

– När jag fick höra att butiken här i Harlösa var till salu åkte jag hit och smög mellan hyllorna för att kolla läget. Det var ett väldigt hemlighetsmakeri från Icas sida, ingen fick veta vad som var på gång, berättar Joakim Ohlsson.

Han och sambon My Sjöstedt, som är färskvaruansvarig i butiken, bor i Sjöbo. Så Harlösa låg lägligt mellan Sjöbo och Joakims familj i Södra Sandby. Men det var inte det enda som lockade med Harlösa.

– Det är väldigt gemytlig och trevligt, och det avspeglas i butiken tycker jag. Folk bryr sig verkligen om sin by, vilket bland annat gör att de handlar här i butiken. Så länge de gör den större delen av sina inköp här så finns det förutsättningar att driva butiken vidare.

Kunderna kommer att känna igen sig, det är inga stora förändringar på gång, lovar Joakim Ohlsson.

– All utveckling ska vara kunddriven. Vi får känna av vad kunderna vill ha och utvecklas efterhand.

Att jobba tillsammans som ett par tror Joakim Ohlsson och My Sjöstedt inte blir några problem.

Att jobba tillsammans som ett par tror Joakim Ohlsson och My Sjöstedt inte blir några problem. "Så länge det är tydligt vem som sköter vad så går det nog bra", säger Joakim. Foto: Anja Degerholm

Konkurrensen från de stora butikerna är inget som skrämmer honom.

– De senaste fyra åren har försäljningskurvan för den här butiken gått stadigt uppåt. Det handlar såklart inte om några jättesiffror, men vi har kostnader som är anpassade efter verksamheten. Förhoppningsvis fortsätter det så.

Livsmedelsbutiken är en av byns naturliga träffpunkter och har en viktig funktion, säger Joakim Ohlsson.

– Jag hoppas kunna tillföra engagemang i byn och ta en del av samhällsansvaret som handlare. Det kan handla om små saker som att sponsra det lokala fotbollslaget.

Publicerad 27 October 2018 06:00