Under en veckas tid har vi skämts bort med värme. Nu vänder det och temperaturen sjunker. Däremot finns en chans till både sol och lite värme på söndag. Genrebild.

Under en veckas tid har vi skämts bort med värme. Nu vänder det och temperaturen sjunker. Däremot finns en chans till både sol och lite värme på söndag. Genrebild. Foto: Mostphotos.com

SMHI om helgens väder: "Nu är brittsommaren över"

Moln och lite kallare väder att räkna med

SKÅNE. I lite mer än en veckas tid har vi skåningar fått njuta av värmen lite extra med den varmaste brittsommaren på närmare 70 år. Men nu ser temperaturerna att falla tillbaka till mer normala för årstiden. Dock finns en liten chans att få njuta av solen och lite värme på söndag.

Av
Andreas Holm

– Ja, nu är brittsommaren över. Den varma luften har dragit bort och nu blir det mer normala temperaturer runt tio till tretton grader, säger Therese Gadd, meteorolig på SMHI.

Lördagen bjuder på molnighet och lokalt lättare regnskurar med temperaturer mellan tio till tretton grader. Men natten bjuder på betydligt mer värme än vad många möttes av under fredagsmorgonen. På flera håll fick bilister skrapa rutorna innan de begav sig till eller från sitt arbete.

- Nu blir det nästan upp till tio grader varmt natten mot lördag. Men molnen tätnar jämfört med tidigare i veckan och det kan bli lite småblåsigt särskilt vid kusterna, säger Therese Gadd, som varnar för att temperaturerna kan krypa under nollan i de norra delarna av Skåne under natten mot söndag.

Däremot kan den som fortfarande håller tummarna för sol och lite värme gotta sig under söndagen. Temperaturen väntas stiga och molnen försvinna.

– det kan bli upp mot 14 grader varmt och de flesta solchanserna finns i sydöstra Skåne.

Passa på att njut, för mot mitten av nästa vecka kommer kallare luft strömma in över oss.

– Det kan till och med bli svårt att nå tiogradersstrecket, som avgör om vi har höst eller inte.

Publicerad 19 October 2018 16:00