Johan Ohlin (SD) valdes under tisdagskvällen till ordförande i Hörbys kommunfullmäktige.

Johan Ohlin (SD) valdes under tisdagskvällen till ordförande i Hörbys kommunfullmäktige. Foto: Press, Wikimedia/Jorchr

Historiskt ögonblick för SD – nu tar de makten i Hörby

Får ordförandepost i både kommunstyrelsen och fullmäktige

HÖRBY. Nyligen stod det klart att Stefan Borg (SD) kommer ta över ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Under tisdagskvällen röstades Sverigedemokraternas Johan Ohlin även till ordförande i kommunfullmäktige. Men det var inte utan kritik som Ohlin valdes.

Av
Andreas Holm

Johan Ohlin har tidigare uttalat sig kränkande om personer, bland annat kallade han två moderater för "löss" efter en debatt i fullmäktige förra året, vilket inte undgick gårdagens valdiskussioner. Socialdemokraternas Henrik Andersson ifrågasatte starkt SD-politikern som ordförande i KF.

– Det är den högsta posten i kommunen. Vi har en historia i Hörby med väl sedda och respekterade fullmäktigeordförande. Är verkligen en person som kallar personer för "pack" och "löss" kvalificerad för uppdraget? undrade Henrik Andersson enligt Skånska Dagbladet.

Johan Ohlin utmanades av Paul Jönsson (C) och sittande ordförande Tommy Hall (S), och vann röstningen med 24 mot 13 respektive 3 röster. Till förste vice ordförande valdes Anders Malmgren (M). Paul Jönsson (C) utsågs till andre vice ordförande i fullmäktige.

– Det känns hedrande att ha blivit vald till kommunfullmäktiges ordförande. Det är ett kvitto på att vi är den ledande politiska kraften i Hörby. Jag ser fram emot att få leda förhandlingarna under den här mandatperioden, säger Johan Ohlin till Skånskan.

– Stort Grattis Johan - du kommer att klara de kommande fyra åren med bravur, skriver SD-Hörby på sin facebooksida och menar att det är ett historiskt ögonblick för partiet.

"Vi tackar även M, SPI och KD för det goda valtekniska samarbetet och ser fram emot att vi nu alla tillsammans jobbar för ett bättre Hörby."

Publicerad 17 October 2018 09:44