Eslövs kommun anmäler företaget Smurfit Kappa för miljöbrott.

Eslövs kommun anmäler företaget Smurfit Kappa för miljöbrott. Foto: Creative commons

Företag släppte ut lim i kommunalt avlopp

Anmäls av Eslövs kommun för misstänkt miljöbrott

ESLÖV.

Smurfit Kappa, som tillverkar pappersbaserade förpackningar, anmäls nu av Eslövs kommun för miljöbrott. Anledningen är att företaget släppt ut mellan två och tre kubikmeter lim i det kommunala avloppet.

Utsläppet ska ha skett den 7 augusti efter att företaget fått stopp i en slang som i sin tur orsakade översvämning. Limmet som hamnade i avloppet var därför utblandat med en hög andel vatten. Smurfit Kappa anmälde själva händelsen till kommunen som nu gjort en anmälan om misstänkt miljöbrott.

– Vi anmäler det här för att vi är skyldiga att göra det vid händelser som strider mot miljövillkoren eller kan vara en straffbelagd överträdelse. Det behöver inte vara att det skett en skada, bara att det funnits en risk för skada, säger Erika Fjelkner, miljöchef på Eslövs kommun till Skånskan.

Företaget ska nu ta fram rutiner så att liknande händelser kan undvikas i framtiden.

– Efter incidenten har fabriksledningen sett över processerna och vidtagit åtgärder för att förhindra liknande händelser framöver. Dessa har också redovisats för miljöförvaltningen på Eslövs kommun. Smurfit Kappa Eslöv inväntar för närvarande en inbjudan från Miljöförvaltningen för genomgång av de uppdaterade rutinerna och åtgärderna., skriver Per Frederiksen, vd för Smurfit Kappa Sverige AB, i ett skriftligt svar till tidningen.

Nu blir det upp till åklagaren att besluta om det händelsen ska prövas rättsligt.

Publicerad 17 October 2018 09:55