Anki Jönssons färdtjänstresa blev en mardröm.

Anki Jönssons färdtjänstresa blev en mardröm. Foto: Privat/Pixabay

Anki trodde hon skulle dö under färdtjänstresan

"Jag bad till Gud hela tiden"

ESLÖV. Resan från Stehag till Malmö var mer lik en mardröm än något annat. Chauffören var så trött att han höll på att somna vid ratten, vilket fick 63-åriga Anki Jönsson att be för sitt liv.
– Jag har aldrig varit så rädd.

Av
Sandra Björklund Qvarfordt

Det var torsdagen den 4 oktober som Anki Jönsson skulle till FIFH-hallen i Malmö för att besöka Rullstolsakademien. Eftersom hon sitter i rullstol brukar hon åka med färdtjänst – och gjorde så även den här gången.

Anki Jönsson satte sig i taxibilen med en chaufför som hon aldrig tidigare hade åkt med. Ganska snabbt såg hon att chauffören vred på huvudet, nickade till och hängde över ratten medan han körde.

När Anki Jönsson kollade på chauffören i spegeln insåg hon att han höll på att somna.

– Han hade svårt att hålla sig på rätt sida av vägen, berättar Anki Jönsson som fortfarande är skärrad efter

När chauffören skulle köra om långtradare på motorvägen satt Anki Jönsson och tänkte "somna inte, somna inte, somna inte".

– Den första riktigt hemska händelsen var när han var på väg av vägen, vaknade till och tvärbromsade.

Anki Jönsson skrek rakt ut och frågade chauffören ifall han var trött.

– Först sa han ja, men sen insåg han vad han sagt och sa jag är inte trött så, bara trött i ryggen, berättar hon.

Resan fortsatte på samma sätt. Vid ett tillfälle körde han åt fel håll. När Anki Jönsson pekade och sa att Malmö ligger ditåt, så skyllde chauffören på gps:en.

– "Bullshit" tänkte jag då, säger Anki Jönsson.

Hela resan satt Anki Jönsson och hostade och gjorde ljud ifrån sig för att hålla chauffören vaken. När bilen gled över till fel sida vägen och när de kom för nära bilarna framför, då satt Anki Jönsson och höll hårt i sätet bredvid medan hon bad om att komma fram oskadd.

– Jag är inte troende på något sätt, men jag bad till Gud hela tiden, säger hon.

När Anki Jönsson äntligen var framme vid FIFH-hallen sa chauffören "ja, det gick väl bra?".

– Då tänkte jag nej, jag har aldrig varit så rädd.

När Anki Jönsson därefter berättade om mardrömsfärden för de andra deltagarna på Rullstolsakademien uppmanade de henne att ringa Skånetrafiken, som ansvarar för färdtjänstresorna.

Svaret blev att de skulle ta kontakt med chauffören. Huruvida de gjorde det eller inte vet inte Anki Jönsson. Hon fick dock ett nummer som hon ska uppge när hon bokar färdtjänst i fortsättningen, så att hon inte ska behöva åka med samma chaufför igen.

– Men de kan inte garantera något. Om han kommer och ska hämta mig, då sätter jag mig inte i bilen. Jag kommer aldrig åka med honom igen.

– Jag kan bara beklaga att vår kund har fått uppleva detta. Det är något vi ser mycket allvarligt på, skriver Titti Unosdotter, affärsområdeschef för serviceresor, i ett mejl till Skånska Dagbladet som var först med att rapportera om händelsen.

Publicerad 15 October 2018 13:45