Mats G Odeståhl, kommunpolis Eslöv.

Mats G Odeståhl, kommunpolis Eslöv. Foto. Mostphotos.com/Anja Degerholm

Grova våldsbrott skakar Eslöv – polisen ökar närvaron i centrum

"Förstår att folk känner sig oroliga"

ESLÖV. I måndags inträffade två allvarliga brott i Eslöv, ett mordförsök och ett försök till överfallsvåldtäkt utomhus.
– Jag förstår att många känner sig oroliga, tidigare trygghetsundersökningar visar att många vuxna inte vågar vara exempelvis vid järnvägsstationen på kvällarna, säger Mats G Odeståhl som är kommunpolis i Eslöv.

Av
Anders G Bergquist

Vid 18-tiden på måndagskvällen ledde ett större bråk på järnvägsstationen till någon form av skottlossning. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök, men det är ännu oklart vilken sorts vapen som använts. Enligt Mats G Odeståhl kan det ha rört sig om en uppborrad startpistol.

Några timmar senare utsattes en kvinna i 20-årsåldern för ett våldtäktsförsök när hon gick på Bryggaregatan, på väg ned mot Kanalgatan. En okänd man attackerade henne och drog ned henne på marken. Han försökte dra av henne byxorna, men hon sparkade och gjorde så mycket motstånd att mannen avbröt försöket.

– Det är två helt separata händelser, men naturligtvis gör båda att Eslövsborna känner sig ännu mer otrygga. Därför kommer vi att öka den polisiära närvaron ordentligt som ett första steg, säger Mats G Odeståhl.

Den ökade polisnärvaron är dock bara en av flera insatser som för närvarande planeras i kommunen. Inom kort presenteras de nya trygghetssiffrorna och Mats G Odeståhl förväntar sig inte att den upplevda tryggheten ökat.

– Vi vet att det är många som drar sig för att vara i stan i allmänhet och i området kring järnvägsstationen i synnerhet på kvällar och nätter, säger Mats G Odeståhl.

Orsaken är, enligt Odeståhl, att många vuxna är rädda för större ungdomsgäng och att vuxennärvaron i Eslöv på kvällarna generellt är låg.

– Det här diskuterar vi nu med både kommun och näringsidkare. Det är viktigt med aktiviteter på kvällar och helger som gör att Eslövs centrala delar blir mer befolkat. Som det är idag kan gatorna vara helt öde, förklarar Mats G Odeståhl.

Mer kortsiktigt framhåller han nattvandrarnas verksamhet och man kommer också att försöka hitta andra lösningar både på kort och lång sikt.

– Som många andra städer måste vi göra det mer naturligt att vara ute även på kvällarna, vi vet att det både kan minska brottslighet och öka trygghet, säger Mats G Odeståhl.

Publicerad 12 October 2018 00:00