Nostalgitripp i sommar när 90-talet kommer tillbaka till Helsingborg

Drömhus en av artisterna som är klara

SOMMAR I SKÅNE. Snart blir det en musikalisk nostalgitripp raka vägen tillbaka till 1990-talet. Åtminstone för en dag.

Den 21 juli kommer endagsfestivalen "Vi som älskar 90-talet" till Helsingborg och området pixla piren i Oceanhamnen. En nostalgifest som ska samla några av de största och mest lyssnade artisterna som var med och skapade trallvänliga hits för sisådär 20 år sedan. En av artisterna som är klara för showen är Therese Grankvist. För de flesta är hon dock mest känd som Drömhus.

För henne var det här årtiondet framförallt en väldigt rolig tid. När hon slog igenom under andra halvan av 1990-talet, bland annat med en cover på Freestyles låt "Vill ha dej", var hon på väg att lämna tonåren och bli vuxen.

– Det är min tonår liksom. Det var en spännande tid, mycket hände och det är väldigt starkt som det är i tonåren. Det har satt starka avtramp i mitt sinne, säger hon och fortsätter:

– Musiken, modet, vibbarna, nattklubbarna. Jag kommer ihåg precis hur allt kändes, menar hon.

Klara för "Vi som älskar 90-talet", som förutom till Helsingborg även kommer till Stockholm och Göteborg i sommar, är bland annat Scooter, E-type, Leila K, Renex, Dr Alban, Markoolio och Da Buzz. Ja, listan är ganska lång.

Therese Grankvist växte själv upp med några av de deltagande artisternas musik. Aningen surrealistiskt blir det att själv vara med på samma tåg nu, inser hon, även fast hon vant sig vid tanken.

Det blir som det låter, en nostalgitripp med låtar som kommer att låta som de gjorde då. Möjligen med något undantag.

– Publiken vill ha retro, att det ska låta som på 90-talet, lovar hon.

Joakim Stenhammar är med och arrangerar festivalen. Han berättar att en utvärdering av fjolårets 90-talsspelningar gjorde att han fick tänka om gällande vissa förutfattade meningar.

– På ett sponsormöte var det väldigt pinsamt när jag pratade om att vi har en gammal målgrupp och så visade jag filmen från förra årets konserter och så var det bara 20-åringar man såg.

Förvånar det dig?

– Ja, mycket. Det är ju personer som inte var med på den tiden utan har snappat upp de här låtarna och tycker att Las Ketchup och Paradisio och de här är kultiga grejer. Men det är jättekul att det är blandat, säger Joakim Stenhammar.

Publicerad 13 July 2018 14:00