Klart att Ringsjön får användas för bevattning

Länsstyrelsen Skåne har fått tummen upp från Sydvatten

MELLANSKÅNE. Länsstyrelsen Skåne har nu fått klartecken från Sydvatten att använda vatten från Ringsjön för bevattning.

– Det är ett positivt besked som vi hoppas ska vara till nytta för odlarna kring Ringsjön, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Av
Anja Degerholm

Tillståndet gäller bevattning "i den exceptionella situationen med torka", då Skåne som landets viktigaste jordbrukslän också drabbats hårdast av sommarens torka.

– Vi har tagit kontakt med Sydvatten som har en vattendom för Ringsjön som reservtäkt för dricksvatten. Sydvatten säger att Ringsjön för tillfället inte behövs som dricksvattentäkt och ger tillåtelse att utnyttja vattnet för bevattning, säger Maria Nitare i ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

För att använda vatten från Ringsjön för bevattning krävs inget tillstånd, men möjligheten gäller enbart under torrperioden eller tills annat besked kommer.

Länsstyrelsen uppmanar markägare att hjälpa till med foder om man har möjlighet. Myndigheten har även snabbinventerat marker i de egna naturreservaten som kan användas till djurfoder.

– Hittills har vi lokaliserat 17 områden som kan användas som bete eller slåtter. Det är marker av blandad kvalitet i närheten av Tomelilla, Brösarp, Söderåsen, Stenshuvud och söder om Kristianstad. Vi erbjuder nu djurhållare att använda markerna. Vissa områden är stängslade, andra inte och tillgången på vatten varierar. Först till kvarn gäller, säger enhetschef Ingela Lundqvist.

Publicerad 13 July 2018 06:00