Glöm fredagen den 13:e – det här är otursdagen

Färre skadeanmälningar än genomsnittet på veckans sista vardag

SVERIGE. Nu är det dags igen. Det är fredagen den 13:e - den ständigt otursförföljda dagen – åtminstone för de som är skrockfulla. Men en undersökning från Länsförsäkringar visar att dagen snarare är att betrakta som än turdag än något annat.

Av
Andreas Holm

– Fredagen den 13:e är mer som en turdag, menar skadespecialisten Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Vidskepligheten om just talet 13 sägs ha flera ursprung. En del uppgifter säger att otursdagen härstammar från när Jesus blev bedragen av Judas, som var trettonde lärjungen. Andra uppgifter menar att det baseras från den nordiska mytologin då ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till gästabudet i Valhall och lurade Höder att dräpa sin egen bror Balder.

Historiskt sett har också en rad olyckor och hemskheter inträffat under just en fredag den 13:e. Bland annat ledde aktiebörsen 1927 till en världsomfattande depression i ekonomin, den 13 september 1940 - under andra världskriget - bombade tyska flygplan Buckinham Palace i London och den 13 januari 2012 gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund. Kaptenen Francesco Schettino dömdes senare till 16 års fängelse för att ha orsakat olyckan där över 30 människor omkom.

Trots olycksfyllda fredagar den trettonde så menar dock Länsförsäkringar i en färsk undersökning att dagen inte är så otursförföljd som vi tror. De har låtit granska fyra miljoner skadeanmälningar som gjorts under de senaste tretton åren.

Resultatet: det sker ungefär 17 procent färre olyckor under fredag den 13:e än under en genomsnittlig dag. Istället bör du se upp för tisdagar som sticker ut som den veckodag där flest skadeanmälningar sker.

– Enligt utfallet av den här granskningen så är fredagen den 13:e mer som en turdag, säger skadespecialisten Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Publicerad 13 July 2018 10:00