Det vill skåningarna helst göra på semestern

"Skiljer sig jämfört med resten av Sverige"

SKÅNE. Charter, sommarstugan eller en tur med båten. De flesta svenskar vill åka hemifrån när det är dags för semester. Men skåningen skiljer sig från riket. Fler stannar hellre hemma istället för att åka till sommarstugan eller exempelvis campa enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget If.

Av
Andreas Holm

– Skåne skiljer sig jämfört med resten av Sverige, säger Sofia Ström Bernad, pressansvarig på if, till Lokaltidningen.se

Sju av tio svenskar tillbringar helst en ledig sommarvecka hemifrån. 21 procent vill åka på charterresa och nästan var femte tillbringar tiden i stugan. Det är dock stora skillnader mellan länen.

Stockholmarna vill absolut inte vara hemma under en ledig sommarvecka och var fjärde person väljer istället stugan. Tvärtom är det med skåningen som hellre tar det lugnt hemmavid eller ger sig ut på en cykel- eller vandringstur.

– Väldigt få skåningar väljer båten en ledig sommarvecka. Inte heller lockar semester i en sommarstuga. Istället njuter många av semestern och ett somrigt Skåne ifrån hemmets lugna vrå eller sticker iväg på en chartervecka utomlands, säger Sofia Ström Bernad.

FAKTA

Hur tillbringar du helst en sommarvecka?

Så svarade skåningarna (hela landets svar inom parentes):

Hemma: 34 procent (29)

Charter: 23 procent (21)

I sommarstugan: 12 procent (18)

På cykel- eller vandringsled: 7 procent (6)

På en camping: 5 procent (6)

Ute med båten: 2 procent (4)

Annat: 18 procent (16)

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If. Under perioden 23 april – 2 maj 2018 har sammanlagt 3 508 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Publicerad 13 July 2018 14:31