Mikrobryggeriet The Uncharted Brewing Company skänker bort den malt som blir över från ölproduktionen till lantbrukare i behov av foder.

Mikrobryggeriet The Uncharted Brewing Company skänker bort den malt som blir över från ölproduktionen till lantbrukare i behov av foder. Foto: Linda Reidy, Mostphotos.com

Lokalt bryggeri vill rädda bönder i nöd

Skänker bort malt som använts till ölframställning

ESLÖV. Sommarens torka skapa kaos i lantbruket. I brist på foder har en rad lantbrukare tvingats till nödslakt. Nu ger sig lokala ölbryggare in i kampen för att rädda skånska bönder i nöd.

Av
Andreas Holm

– Vi har just nu över 200 kilo drav som kan användas som foder till djuren, säger Linda Reidy från mikrobryggeriet The Uncharted Brewing Company i Eslöv.

På sin Facebooksida efterlyser bryggeriet lantbrukare på jakt efter foder. När malten gjort sitt och skapat en grund för en härlig svalkande öl, blir den fuktiga grötmassan över. Draven, de biprodukt som blir över vid ölframställning, är perfekt som kraftfoder till djur.

– Allt från grisar, kor, höns och får kan äta det. Hästar kan vara lite känsliga, men det kan fungera som foder i mindre mängder, säger Linda Reidy.

En del stora bryggerier har gjort sig en affär av att sälja vidare sin överblivna drav, men mikrobryggeriet från Eslöv skänker hellre bort sitt.

– Vi har ett hållbarhetstänk i hela vår produktion. Tidigare har en lantbrukare i kommunen fått vår drav, men på grund av sjukdom har han inte haft möjlighet att hämta på ett tag. Istället har det blivit kompost av malten. Det känns så onödigt att inte göra något av det och därför letar vi nu efter fler lantbrukare som är intresserade av foder.

I skrivande stund finns lite över 250 kilo drav i lokalerna på Bruksgatan. Var tredje vecka brukar det bryggas stora mängder öl som sedan, efter att ha jäst och mognat klart, skickas vidare till bland annat Systembolaget.

– Vi brygger också mindre mängder testöl så det finns alltid lite korn att hämta. Man får gärna komma hit och kika på malten och hämta. Men det måste göras snabbt för annars finns det en risk att allt ruttnar i sommarvärmen. Draven är en färskvara, säger Linda Reidy, som berättar att bland andra 4H-gården i Eslöv redan hört av sig.

The Uncharted Brewing Company är registrerade som foderproducent vid Jordbruksverket och därför har deras mältade korn säkrats gällande både livsmedelshantering och andra kontroller.

Är du intresserad av foder? Kontakta då bryggeriet, antingen på info@unchartedbrewing.com, eller via deras Facebooksida ” The Uncharted Brewing Company”.

Publicerad 12 July 2018 11:30