Efter torkan: Låter bönder skörda gräs på kommunens mark

Eslöv följer andra skånska kommuners exempel

ESLÖV. I torkans spår kommer larmrapporter från bönderna om stor brist på foder till djuren. Eslövs kommun har nu beslutat att drabbade lantbrukare kan få skörda gräs på kommunens obrukade marker.

Av
Anja Degerholm

Kommunen gick ut med informationen fredagen den 6 juli, men under måndagseftermiddagen hade ingen intresserad bonde ännu hört av sig.

– Det har varit lugnt hittills. Antingen så har nyheten inte nått ut eller så är det ingen rusning på grund av att det inte är så stora ytor det handlar om. Men vi vill hjälpa till med det vi kan, säger Filip Preston på Eslövs kommun.

Totalt handlar det om fyra ytor som inte är utarrenderade: 0,8 hektar vid Eskils väg i Gårdstånga, 1,5 hektar vid Plantskolevägen i Flyinge, 0,12 hektar vid Sassels väg i Eslöv samt 2 hektar väster om Promenaden i Flyinge, som ägs av den privata markägaren Obos Mark AB men förmedlas av kommunen.

– Vi inventerade vilka ytor vi hade och tog kontakt med Obos. De var jättepositiva till att upplåta sin mark och nappade direkt, säger Filip Preston.

Den som är intresserad får ställa sig i kö och turordning tillämpas, vilket innebär att den som hör av sig först också får skörda först. Rätten att slå gräs gäller bara vid ett tillfälle och det går bara att anmäla intresse för ett av områdena.

Flera andra skånska kommuner, som Sjöbo och Staffanstorp, har tidigare gått ut med att man upplåter mark åt traktens bönder. I Staffanstorp blev kommunen helt nerringd av lantbrukare som var på jakt efter djurfoder.

Marken som Eslövs kommun nu upplåter används normalt inte till odling och de bönder som tar foder till sina djur uppmanas att se upp för stenar, burkar, plast och annat olämpligt i gräset. Den som tar hand om gräset är också ansvarig för foderkvaliteten.

För mer information se Eslövs kommuns hemsida där det också finns kontaktuppgifter till Filip Preston.

Publicerad 10 July 2018 06:00