Hörbybo dog av nätdrog – nu döms två bröder

Får fleråriga fängelsestraff för vållande till annans död

HÖRBY. Två bröder från Stockholmstrakten sålde nässprejer med fentanylliknande preparat på nätet. Åtta personer, varav en Hörbybo, dog av preparaten. Nu döms bröderna för grovt vållande till annans död.

Av
Anja Degerholm

Det meddelande Södertörns tingsrätt under torsdagen. Den äldre brodern döms till fem och ett halvt års fängelse och den yngre till fyra års fängelse.

– Det är bevisat att bröderna känt till hur farliga de här substanserna är. Det är också bevisat att de vetat om att köparna har tänkt använda nässprejerna för missbruk. Sammantaget visar det att bröderna har varit oaktsamma och att de orsakat att personerna dött, säger Kajsa Hällje, en av domarna i målet.

Bröderna har via en hemsida sålt olika substanser, bland annat akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl. Dessa preparat liknar drogen fentanyl, en syntetisk opioid som påminner om heroin, men den är betydligt mer kraftfull. Det handlar om mycket farliga droger som inte sällan leder till att användaren dör.

Åtta personer dog efter att ha tagit substanserna som bröderna sålde på sin hemsida, bland annat en 25-årig man från Hörby som avled i juni 2016. Preparaten var vid försäljningstillfället inte narkotikaklassade. Därför kunde åklagaren inte väcka åtal enligt narkotikastrafflagen, utan prövade för första gången i svensk rättshistoria att istället väcka åtal för vållande till annans död.

Tingsrätten gör bedömningen att bröderna varit oaktsamma och orsakat dödsfallen eftersom de sålt så farliga preparat till personer som kan antas använda dem som missbrukspreparat. De döms därför till grovt vållande till annans död.

Själva hävdar bröderna att de har sålt substanserna för "forskningsändamål", trots att de nästan uteslutande sålts till privatpersoner och i nässprejsflaskor.

Den äldre brodern döms även för vårdslöshet med narkotika, brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor, bokföringsbrott och övergrepp i rättssak. Han får också näringsförbud i maximala tio år. Den yngre brodern döms för ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Företaget ska betala företagsbot med sammanlagt 8,5 miljoner kronor, varav 500 000 kronor för två bokföringsbrott och 1 miljon kronor för vart och ett av brotten vållande till annans död. De dömda bröderna ska även betala ett skadestånd på totalt 1,1 miljoner kronor till de anhöriga.

Publicerad 01 June 2018 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag