Länsstyrelsens svar om katten Honey förbryllar: "Tramsigt"

Honey fortsätter att vaka över patienterna – när det inte är operation

HÖÖR. I våras beslutade en oense kammarrätt att katten Honey var en smittorisk och att hon fick inte längre "jobba" kvar på Ringsjöns veterinärklinik. Men var Honey får och inte får vara är lite oklart, i synnerhet efter ett kryptiskt svar från Länsstyrelsen.

Av
Anja Degerholm

Honeys öde har verkligen engagerat många kattvänner. När veterinären Lucie Havelka träffar folk får hon numera alltid samma fråga: Hur går det med Honey?

– I dag frågade brevbäraren och folk stannar mig på stan och undrar, berättar Lucie Havelka.

Den röda hittekatten och hennes tvist med myndigheterna har även blivit omskriven i tidningar i bland annat Polen, Italien, Kina, Japan och USA. Efter kammarrättens dom startades ett upprop som hittills samlat mer än 8 000 underskrifter. Insamlingen ska inom kort överlämnas till Länsstyrelsen.

Det är också många av Honeys fans som hört av sig till Länsstyrelsen. Myndighetens svar förbryllar Lucie Havelka.

– Flera har fått till svar att Honey gärna får vara på kliniken, men inte i något operationsrum. Det är tramsigt eftersom jag inte ens har något särskilt operationsrum, bara två undersökningsrum som vi ibland opererar i, säger Lucie och poängterar att Honey aldrig varit med vid operation och fortsätter:

– Honey får däremot gärna vara på kliniken om hon är sjuk, vilket är ironiskt med tanke på att domen utgår ifrån att just Honey ska utgöra en smittorisk för de andra patienter. Länsstyrelsen har bland annat sagt att de vill förhindra smitta med MRSA, en bakterie som typiskt finns på humana sjukhus, men sällan på veterinärkliniker. Honey har testats flera gånger och hon bär inte på denna bakterie.

Så Honey fortsätter tills vidare sitt jobb som assisterande sjuksköterska. Lucie Havelka tolkar länsstyrelsens svar som att de har backat lite i frågan.

– Det tråkiga är länsstyrelsen lägger så mycket resurser på att omyndigförklara mina kunskaper som veterinär, när de samtidig klagar på bristande tid i ärenden där djur verkligen lider.

Honey var hemlös när hon kom till kliniken för några år sedan. Sedan dess har hon stöttat patienter och anhöriga och har blivit en maskot för såväl kliniken som för Föreningen Höörs hemlösa katter, som har ett katthem på gården.

– Det hade varit jättetråkigt för alla, om inte Honey fick fortsätta på kliniken. Hon tar sitt jobb på allvar, hon är en del av kliniken och det tycker jag hon ska få fortsätta att vara.

Kammarrättens dom överklagades, men Justitierådet på Högsta Förvaltningsdomstolen bedömde att saken inte var viktig för rättstillämpningen.

Honey på hästkliniken.

Honey på hästkliniken. Foto: Privat

Publicerad 18 May 2018 09:31

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag