Här fostras framtidens tränare

ESLÖV.

I Eslöv finns Sveriges enda folkhögskoleutbildning för blivande fotbollstränare.– Här kan man fördjupa sig på ett helt annat sätt än på andra utbildningar, säger Magnus Palmén, tränarutbildare på skolan.

Utbildningen görs i samarbete med Skånes Fotbollförbund och Svenska Fotbollförbundet. Den har funnits i 25 år och är unik genom att den kombinerar tränarutbildning med att man kan läsa andra ämnen parallellt.

– Vår utbildning skiljer sig genom att man läser den på dagtid. De flesta andra tränarutbildning pågår under kvällar och helger eftersom de flesta är tränare på fritiden med vanligt jobb på dagtid, säger Magnus Palmén, tränarutbildare på Eslövs folkhögskola.

När man går utbildningen i Eslöv kan man läsa andra ämnen parallellt eller välja att göra praktik i veckorna.

– Grunden är att man läser tränarutbildningen tre dagar i veckan. Utöver det läser man antingen andra ämnen eller gör praktik, för att komma ut i verkligheten.

Hur ser arbetsmarknaden för tränare ut?

– Fotbollen har blivit mer och mer professionaliserad. Många deltagare som har gått på folkhögskolan jobbar heltid med fotboll, men kanske inte direkt efter utbildningen. Utbildningen är en bra grund att stå på. Det finns många vägar att gå för att sedan kunna jobba med fotboll på heltid. Sedan finns det andra deltagare som bara vill vara tränare på fritiden.

I dagsläget går 28 personer på tränarlinjen. Förra året var det 70 som sökte till utbildningen.

– Vi förväntar oss ett stort söktryck även i år, säger Magnus Palmén.

Men det är inte många tjejer som söker utbildningen. I dagsläget går en tjej utbildningen.

Jobbar ni på något särskilt sätt för att få in fler tjejer på utbildningen?

– Vi jobbar generellt med att marknadsföra linjen, men vi har inga särskilda åtgärder för att få in tjejer specifikt.

Publicerad 16 May 2018 06:00