"Vi hade ett stort uppsving förra året"

MELLANSKÅNE.

Under 2017 var Mellanskåne den destination i Skåne som gick starkast framåt i besöksnäringen. Det är något man har märkt av på Jägersbo camping som har haft ett uppsving av besökare från både Sverige och Europa.

Den besökstäta säsongen har precis dragit igång på Jägersbo camping i Höör. Av de 150 campingtomterna är ungefär hälften redan fyllda av husbilar och husvagnar. Många besökare kommer från Tyskland och Nederländerna.

– Vi sticker nog ut i södra Sverige med att vi har så många nederländska turister. Det beror nog på att vi har personal som kan holländska och att Nederländerna har en stor konsumentägd campingorganisation där man pratar mycket med varandra och rekommenderar varandra att åka till Sverige, säger Mathias Lindhe, som driver campingen.

Han har drivit campingen sedan 1993 och firar 25-årsjubileum i år. Förra året var ett mycket bra år för campingen.

– Vi hade ett stort uppsving förra året. Turismen överlag har ökat i regionen, det beror nog på att när det varit oro ute i världen är Sverige är ett tryggt land att turista i, säger Mathias Lindhe.

Störst andel besökare på campingen är svenskar, närmare 50 procent. På andra plats kommer tyskar och på tredje holländare.

– Vi kan se att holländarna stannar längre än genomsnittsgästen. De är inte heller så väderberoende, säger Mathias Lindhe.

Att just Jägersbo camping har varit så framgångsrikt på sistone tror Mathias Lindhe beror på att det inte ligger vid kusten.

– Vädret har visserligen inte varit så gynnsamt de senaste åren, men eftersom vi inte ligger vid kusten spelar det inte så stor roll. Vi bygger vår verksamhet kring aktiviteter istället.

Nytt för i år är att lokala aktörer tillsammans med kommunen byggt upp ett enklare bokningsprogram där campingen och andra företagare som hyr ut gästnätter kan boka upp besökare på aktiviteter som finns att göra i Mittskåne.

– Vi har skapat ett aktivitetsprogram där vi garanterar att aktiviteterna blir av, även om det bara skulle vara en person som anmält sig.

Bland aktiviteterna i sommar finns fladdermussafari, guidad tur på kannibalmuseet, trädklättring och vulkanvandring.

Mathias Lindhe är nöjd med samarbetet med kommunen.

– Vi är visserligen en liten kommun, men vi känner oss nöjda med att vi får gehör från kommunen.

Kees Koopman är på besök på campingen. Hon kommer från Nederländerna.

– Vi är här för att cykla och vara i naturen. Vi åker alltid bil för att kunna se så mycket som möjligt. Vi besöker främst platser där det finns fina vandringsleder. Det var därför vi kom till Höör, säger hon.

Mathias Linde tror att det blir ännu en bra säsong för campingen.

– Det känns på bokningsläget som att det kommer att bli en kanonsommar.

Publicerad 15 May 2018 06:00