Skånsk polis vill använda släktforskning för att hitta mördare

Samma metod fick fast The Golden State killer i Kalifornien

SKÅNE. Genom att för släktforskningssajter utge sig för att vara någon av de personer vars DNA förekommer i ouppklarade mordfall hoppas mordutredare Bo Lundqvist få fast förövarna, rapporterar P4 Malmöhus. Samma metod har nyligen använts i USA där man efter 40 år fick fast The Golden State killer.

DNA från drygt 40 000 svenskar finns i dag registrerat på olika släktforskningssajter. Genom att skicka in DNA från misstänkta gärningsmän som inte gett träff i polisens egna register hoppas Kalla Fall-gruppens Bo Lundqvist lösa flera ouppklarade mordfall.

– Jag har ett antal ärenden i åtanke som skulle kunna vara användbara i den här situationen, säger han till P4 Malmöhus.

Tanken är att polisen i dessa fall utger sig för att vara den person vars DNA de skickar in. På så sätt hoppas man kunna kartlägga förövarens släktband.

– Då börjar vi helt enkelt gallra oss fram, utifrån släktskap, utifrån generationer och givetvis geografi, som förhoppningsvis ger oss en indikation på vilken person som vid ett givet tillfälle befunnit sig på en viss plats.

Metoden diskuteras just nu mellan olika mordutredare och hittills har en åklagare gett grönt ljus för att använda metoden.

– Man kan tycka att det är oetiskt, men det är inte i närheten så oetiskt som att mörda, säger Bo Lundqvist till P4.

Publicerad 08 May 2018 00:00