Mirjana förlorade synen som tioåring – får hjälp i tv att hitta sin stil

”Vill vara en förebild för andra unga”

ESLÖV. Hornhinneavlossning och en misslyckad ögonoperation gjorde Mirjana Krisanovic blind som tioåring. I och med det gick hon miste om tonårstidens experimenterande med smink och kläder. Nu tar hon hjälp av inga mindre än Jonas Hallberg och Malin Gramer för att hitta sin stil i TV3s nya livsstilsprogram "Stil i sikte".

– Det känns klart lite nervöst och utelämnande att hela Sverige ska se hur jag ser ut innan jag själv gör det, säger hon.

Att under tonårstiden få chans att experimentera med olika klädstilar, prova på att sminka sig och hämta inspiration från andra, ses för många som en självklarhet.

För nu 25-åriga Mirjana Krisanovic fanns aldrig den möjligheten. Efter att ha förlorat synen på grund av näthinneavlossning och en misslyckad ögonoperation för 15 år sedan lever hon i dag i totalt mörker.

– Det spelar ingen roll om det är dag eller natt eller om jag har ögonen öppna eller slutna. För mig är det lika svart ändå, berättar hon.

Världen visualiserar Mirjana genom minnesfragment från sina första tio år, men även de intrycken börjar så smått blekna.

– Jag minns färger och hur saker såg ut, men som tioåring fokuserade man på helt andra saker än vad man gör i dag, säger hon.

Mina referenser till hur jag såg ut var från att jag var tio år

En av de saker som hon under sina tidiga år aldrig funderade över var utseende, kläder och smink.

– Mina referenser till hur jag såg ut var från att jag var tio år. Det gjorde att jag aldrig kände att jag passade in.

Under tonåren blev Mirjana dessutom grovt mobbad för sitt utseende.

– Folk sa att jag klädde mig som en pojke. De kommenterade mina ögon och min stil, vilket ledde till att jag under många år hade väldigt dålig självkänsla. Jag gömde mig bakom mörka solglasögon och en hip-hopstil för att inte visa mig sårbar, berättar hon.

Att sminka sig fanns inte på kartan då Mirjana inte kunde se vad hon gjorde.

– Självklart har jag provat att sminka mig vid lite speciella tillfällen, men det krävs att någon hjälper mig och då blir det ett så stort projekt. Jag prioriterar min tid till annat, säger hon.

Mirjana tar snart examen som studie-och yrkesvägledare på Malmö Högskola, men arbetar också som skådespelare.

När en kompis tipsade henne om att ansöka till programmet Stil i Sikte såg hon det som en kul grej, men också som en chans att marknadsföra sig själv.

– Jag är ganska nyetablerad som skådespelare och då är det viktigt att synas. Framförallt vill jag visa andra att man kan mer än vad folk tror. När jag kommer till auditions och säger att jag är blind ser man ofta hindret inte möjligheten. Det vill jag förändra. Och jag hoppas jag kan vara en förebild för andra unga, säger hon.

I dag gillar Mirjana att vara normkritisk och har i det hittat en bra självkänsla. Men även om det viktigaste är att man är fin på insidan är det ett mänskligt behov att också få lov att känna sig fin på utsidan, menar hon.

– Även om jag inte kan se så behöver jag få höra att jag är fin. Att för en dag bli riktigt ompysslad och stå i centrum var en fantastisk och magisk känsla. Dessutom fick jag med mig lite användbara tips hem.

Mer än så vill Mirjana inte avslöja om resultatet av hennes Make-over.

– Vill man veta hur det gick får man se programmet i kväll, säger hon.

Kan du rekommendera andra att vara med i något liknande program?

– Absolut! Om man vill och vågar.

Stil i sikte sänds under tisdagskvällen klockan 20.00 på TV3 och Viafree.

För mer inspiration besök gärna Mirjanas sajt Mirjana’s adventures där hon jobbar för att inspirera människor att våga stå upp för vilka de är.

Publicerad 08 May 2018 00:00