Efter bränderna: Ökar bevakningen "kraftigt"

Uppmanar alla fastighetsägare att ta bort lösa föremål runt fasaderna

ESLÖV. Efter den senaste veckans bränder går nu Eslövs kommun ut med uppmaningen att alla fastighetsägare ska plocka undan skräp, lastpallar och annat brännbart material nära fasader. Kommunen har även beslutat om utökad bevakning.

Av
Anja Degerholm

Under måndagen träffades kommunens centrala säkerhetsgrupp, med representanter från bland annat räddningstjänsten och kommunens olika verksamheter, för att prata om den senaste tidens bränder och vilka åtgärder som vidtagits.

– Vi har utökat vår bevakning kraftigt, det gjordes redan i fredags, och kommer att fortlöpa under veckan. Så får vi ta ett nytt beslut nästa vecka, beroende på hur det ser ut då, säger Åsa Mikkelsen, säkerhetsstrateg på Eslövs kommun och fortsätter:

– Vi har även gått ut med information till fastighetsägare och företagare i Eslöv att man ska se efter hur det ser ut runt fastigheterna, så att det inte ligger skräp och brännbart material som någon lätt kan ta med sig och samla ihop till en hög.

Även polisen har haft extra resurser under den gångna helgen. Enligt Andreas Zemlicka, gruppchef på polisen i Eslöv, är förhoppningen att kunna stärka upp den närmaste tiden.

– Under helgen har vi haft hjälp av patruller från andra områden och min förhoppning är att det kan fortsätta under veckan och längre om det behövs, så att vi kan jobba förebyggande genom att vara mer synliga än vanligt. Det pågår även såväl inre som yttre spaning, säger Andreas Zemlicka.

Efter bränderna år 2010, då bland annat Norrevångshallen brann ner, vidtog kommunen ett flertal förebyggande åtgärder. Bland annat beslutades att inget brännbart material ska förvaras närmare än sex meter från en fasad till en kommunal byggnad, men även att träd och buskar ska hållas nedklippta och sopkärl ska låsas in.

Det sattes även upp värmesensorer och idag finns det närmare 100 värmesensorer uppsatta på kommunala fastigheter.

– Vi kommer att vara extra uppmärksamma på värmesensorerna eftersom de tidigt kan indikera en brand, säger Åsa Mikkelsen.

Den senaste veckan har det brunnit vid sex tillfällen i Eslöv. På valborgsmässoafton vid klockan 01.30 larmades om en brand vid temalekplatsen vid Trollsjön. En dryg timme senare var det dags igen då det brann i en container vid Fridasroskolan. Samma natt, vid klockan 03.51 förstördes 14 bilar i en brand i en garagelänga på Rönnebergaområdet.

Därefter var det lugnt i ett par dagar, men den 3 maj klockan 00.21 kom larm om ytterligare en brand i en garagelänga, bakom Medborgarhuset den här gången. Och i fredagskväll totalförstördes den fastighet på Repslagaregatan där Karl Oskar-skolan tidigare höll till. Den östra delen av byggnaden fick omfattande rök- och vattenskador. I lördags klockan 23.35 brann det i ett fotbollsmål vid Fridasro.

Polisen efterlyser nu vittnesuppgifter från allmänheten för att komma vidare med utredningen.

– Vi är ytterst angelägna om att få in tips. Inte bara uppenbara saker utan även iakttagelser om avvikande beteenden, till exempel om någon tankar bensin i pet-flaskor. Och det är viktigt att göra det direkt, vittnesuppgifter är en färskvara, säger Andreas Zemlicka.

Han uppmanar allmänheten att ringa 112 om det är ett pågående brott, eller 114 14 om det inte är lika akut.

Även från kommunens håll håller följer man utvecklingen noga. Åsa Mikkelsen säger att hon förstår att många är oroliga efter det som har hänt, och att man från kommunens sida ser allvarligt på situationen.

– Det är beklagligt att Eslövsborna ska behöva uppleva detta, säger Åsa Mikkelsen.

Publicerad 08 May 2018 00:00