Ny glass för dig som fått smak på Lokaltidningen

Premiär inför Hörby KulturKalas

HÖRBY.

Snart kan du inte bara läsa din tidning, den kommer att kunnas äta också. Inför Hörby KulturKalas lanseras nu för allra första gången Lokaltidningens alldeles egna glass. Glassen finns i handeln från 11 maj.

Av
Maja Bergqvist

– Självklart ska Lokaltidningen ha en egen smak, säger Nilla Jarl som är kock och driver Nillas butik och catering i Hörby.

Nu kan Nilla Jarl också kalla sig glassmakare, eller glass-smakare. Hon trivs med att vara egen företagare.

– Då kan ingen stoppa mig när jag har nya idéer, vilket jag ofta har. Jag vill utvecklas hela tiden. Jag vill kunna beställa vad jag vill och köpa de råvaror jag vill, säger Nilla Jarl som förespråkar det ekologiska och närodlade.

Cornelia Lundin jobbar som säljare på Lokaltidningen och samarbetar med Nilla Jarl. Av en slump träffades de på ett evenemang för välgörenhet. De började prata om det stundande KulturKalaset i Hörby. Det ena ledde till det andra och snart var idén om att skapa en ny glass med smak av Lokaltidningen född.

– Alla gillar ju glass. Både jag och Cornelia blev jättetaggade. Jag har nu, sen drygt en månad tillbaka, prövat en massa olika varianter och kombinationer. Det är extra kul att göra något ihop med just Lokaltidningen som jag upplever är måna om småföretagarna, säger Nilla Jarl.

Nilla Jarl tar fram de nya smakerna i sin glassmaskin.

Nilla Jarl tar fram de nya smakerna i sin glassmaskin. Foto: Maja Bergqvist

Framför allt tog Nilla Jarl fasta på att glassen skulle bestå av råvaror som är tillverkade av lokala producenter. Precis som Lokaltidningen.

Hon ville också få fram Lokaltidningens färger; orange, vitt och svart.

Lokaltidningens medarbetare, säljarna Fredrik Nordström och Cornelia Lundin samt reportern Maja Bergqvist, kallades in som smakjuryn.

Det serverades tre olika glassar:

    Orange sorbet med smak av apelsin och morot.

    Svart vaniljglass med lakritsbitar som färgats med aktivt kol från kokos.

    Vit yoghurtglass med rabarberrippel.

En av dessa skulle så småningom stå som vinnare. Vid provsmakningen tog juryn hänsyn till en rad olika aspekter. Lokaltidningen ska ha en lokal förankring och tilltala alla i smaken. Den ska också kännas nytänkande, men trygg. Lokaltidningen ska både kunna överraska och stå för igenkänning.

Och vinnaren är: Vit yoghurtglass med rabarberrippel.

Nilla Jarl, är du förvånad över juryns val?

– Nej, inte alls. Det var min favorit också. Det är en fräsch glass med lokala råvaror. Dessutom är den säsongsbetonad tack vare rabarberna.

Nilla Jarl kommer att sälja glassen, spritsad i bägare, på Gamla torg i Hörby under Hörby KulturKalas. För den som inte kan hålla sig fram tills dess lanseras glassen redan den 11 maj. Då finns glassen att köpa i hennes cateringbutik.

Yoghurtglassen är tillverkad av Elsekjells mejeri som ligger i Skogeholms strövområde. Rabarberna är också lokalproducerade.

Juryns motivering

Fredrik Nordström:

– Sorben var min favorit från början. Men efter att jag smakade yoghurtglassen ändrade jag mig. Den har ju allt vad en glass med namnet Lokaltidningen ska innehålla; lokala råvaror, den är väldigt frisk i smaken och jag tror att den tilltalar både unga och gamla.

Cornelia Lundin:

– Yoghurtglassen smakar både nyttigt och gott, inte alltid en självklar kombination. Glassen går att äta med gott samvete. Från början var jag lite tveksam, men den växte i smaken. Den svarta glassen var nytänkande, men antingen älskar man lakrits eller så hatar man det. Vi vill ju att alla ska gilla den.

Maja Bergqvist:

– Personligen gillade jag den svarta glassen bäst. Riktigt kul och genialiskt att den skulle symbolisera trycksvärtan. Men jag tror också att yoghurtglassen är mer gångbar. Len och mjuk i smaken och den har ett tilltalande utseende. Den vita glassen symboliserar pappret och rippeln av rabarber blir orden vi fyller pappret med.

Publicerad 04 May 2018 08:59