Jum-Jum fick flytta in i köket hos familjen

Accepterades inte av sin mamma

ÖNNEKÖP. Som liten fick hon inte ens en hamster. Nu har Anna en egen lammunge i köket.

– Det är självklart jätteroligt och han är hur gullig som helst, säger matte Anna Fogelström.

Det var i förra veckan som de två lammungarna Mio och Jum-Jum föddes på gården utanför Önneköp. Mamma Loka som blev mamma för första gången skötte sig galant, men när det kom till att ge sina små mat fick hon det inte riktigt att fungera, vilket Kvällsposten var först att rapportera om.

– Hon gjorde allt rätt, men hon var ovan och förstod inte riktigt vad hon skulle göra och varför lammungarna var buffade på henne, berättar Anna, som fick hjälpa dem på traven genom att mjölka ut råmjölk och ge lammungarna på flaska.

– Mio som är äldst av dem var först väldigt slö, men efter att ha fått mjölken piggnade han till och till slut förstod han vad han skulle göra.

Värre var det för lillebror Jum-Jum.

– Jag tror aldrig tackan förstod att han var hennes. Mio kom som sagt först och han var väldigt stor medan Jum Jum var väldigt liten. Jag tror inte att hon ens märkte att hon födde honom, säger Anna.

Efter ett drygt dygn i stallet utan någon uppmärksamhet från mamma fick lammet flytta in i huset och få mat på flaska.

– Det var lättare så eftersom han vill äta hela tiden. Samtidigt är får flockdjur och vi tycker det är viktigt att han får vänja sig vid de andra fåren.

Att lamm flaskmatas är vanligare än man tror, berättar matte Anna.

Att lamm flaskmatas är vanligare än man tror, berättar matte Anna. Foto. Privat

I dag bor Jum-Jum inomhus nattetid, men börjar vara ute mer och mer på dagarna.

– Vi håller på att socialisera honom med de andra och det går ganska bra. De andra är snälla, men vi måste ändå vara med för att se till att han inte far illa. Tanken är att han så småningom ska flytta ut igen till de andra.

Men under tiden gläds familjen åt sin nye kelgris.

– Som liten fick jag inte ens en hamster. Så det här är självklart jätteroligt. Det tycker vi allihop. Samtidigt är det mycket jobb.

Ute är Jum-Jum ganska försynt, men inne i huset är han en riktig liten busunge.

– Där stångas han med katten och springer runt och busar mest hela tiden.

I början fick lammet sova i sovrummet med familjen, men nu är han förpassad till köket nattetid.

– Det gillar han inte. Men om hunden är där går det bra, så nu har vår Shetland sheepdog Tove blivit barnvakt. En utomordentlig sådan dessutom.

Publicerad 02 May 2018 16:18