Hörby först ut med magiskt bord

HÖRBY.

Som första kommun i Sverige har Hörby köpt in det magiska bordet Tovertafel. Bordet ska användas på äldreboenden i kommunen och locka brukare till rörelse.

Bordets namn, Tovertafel, betyder "magiskt bord" och är utvecklat i Holland. Under en mässa i Stockholm fick kommunen upp ögonen för bordet, vars syfte är att bryta passivitet och locka till rörelse hos äldre och personer som drabbats av demenssjukdom.

– Vi fastnade direkt för bordet och bad tillverkarna att komma ner till oss och visa hur det fungerade, berättar Paul Davidsson, som är e-strateg på Hörby kommun.

– 10 brukare med olika grad av demens fick prova bordet. I normalfallet hade flera brukare tröttnat och velat gå tillbaka till sina rum efter en kort tid, men det slutade med att vi, efter 45 minuter, fick avbryta när demonstrationen var klar, fortsätter Paul Davidsson.

Bordet som sådant är egentligen bara ett bord. Men det blir magiskt genom att en projektor, med tillhörande dator, monteras i taket ovanför bordet. Ner på bordet projiceras sedan bilder som man kan interagera med.

– Det är som olika spel man kan spela. Det kan till exempel vara blommor som rör sig över bordet eller fiskar som simmar. När man rör dem försvinner de i en annan riktning. Det finns också olika pussel man kan göra, säger Paul Davidsson.

Bordet ska stimulera och uppmana till rörelse.

– Det är en stillsam och trevlig underhållning. Och det är stort i Holland.

Hörby är den första kommunen i Sverige som har köpt in bordet, som kostar 70 000 kronor.

– Vi har köpt in två bord, men har tre boenden. Så ett bord kommer att flyttas mellan två boenden, säger Paul Davidsson.

Publicerad 30 April 2018 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag