Matsvinn ger glädje till behövande

ESLÖV.

Matvarubutiker slänger stora mängder varor när produkter utgår eller etiketter sitter fel. Det tycker personalen på Ica–butiken är väldigt onödigt, och tog kontakt med Svenska kyrkan, som nu skänker varorna till behövande Eslövsbor.

Det var i höstas som Christer Härstedt på Ica Kvantum i Eslöv började fundera lite extra kring alla varor som en matbutik tvingas slänga emellanåt.

– Det pratas ju mycket om matsvinn och vi slänger väldigt många varor som det egentligen inte är något fel på. Det kan vara att etiketten sitter lite snett eller att förpackningen är trasig, säger Christer Härstedt, som är försäljningsledare i butiken.

Ofta ser han personal från Svenska kyrkan i butiken, och det var då han fick sin idé.

– Jag brukar se folk med Svenska kyrkans jackor här i butiken. Så jag började fundera på om inte de skulle kunna ta hand om våra varor och skänka dem vidare.

– Vi blev jätteglada när Christer mailade oss, säger Carola Störbäck, som är diakon i Svenska kyrkan.

Hon jobbar bland annat på "Hållplats för själen", en mötesplats för utsatta människor, som ligger en bit från butiken.

– Vi jobbar mycket med utsatthet. Precis när Christer mailade oss hade vi pratat om det här med matsvinn, både när det gäller miljöaspekten och att det skulle kunna ges till bättre behövande, säger Carola Störbäck.

Christer Härstedt och Johan Svensson på Ica-butiken samlar ihop de varor som går att skänka, och ungefär en gång i månaden kommer kyrkan och hämtar lådorna.

– Vi delar ut varorna från vår lokal. Ofta kommer det människor till oss för att prata om sin situation. I samband med det låter vi dem som vill titta vad det finns för varor och så får de ta med sig det, säger Carola Störbäck.

– Det blir något lustfyllt mitt i det sorgliga. Det är många människor i Eslöv som har behov, allt från barnfamiljer till människor som är sjukskrivna eller hemlösa, säger Carola Störbäck.

Det är alla möjliga varor som skänks, men bara torrvaror.

– Annars blir det svårt med förvaring och så vidare, säger Christer Härstedt.

– Vi skänker till exempel tvättmedel, choklad, energibars och kaffe, säger Johan Svensson.

– Det kan vara att vakuumet har gått ur kaffeförpackningen, till exempel. Då kan inte vi sälja det längre. Men det är ju inget fel på kaffet, fortsätter han.

– Kaffe är verkligen en lyxvara för dem som kommer till oss, säger Carola Störbäck.

Både Svenska kyrkan och Ica-butiken har fått positiv respons på initiativet.

– Folk blir glada att vi gör det här för de Eslövsbor som är behövande, säger Carola Störbäck.

– Vi har också fått positiv respons från kunder som tycker att det är fint att vi skänker varorna, säger Christer Härstedt.

Publicerad 23 April 2018 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag