Elevernas vädjan till politikerna: "Låt oss få stanna!"

Spelade in musikvideo i protest

TJÄRNARP. Efter sommarlovets slut kommer årskurs 5-6 samt eleverna i grundsärskolan inte återvända till Tjörnarps skola. Det står klart efter att kommunen i går kungjorde sina besparingsbeslut. I en video på Youtube vädjar eleverna nu till kommunens politiker om att trots allt få stanna.

"Dessa löften dessa svek är vår framtid eran lek. När besparingarna rubbar våran trygghet. Vi som var en guldkommun vi är satt i skiten BUN. Snälla Netterheim låt oss bara stanna!", så lyder refrängen i Tjörnarps skolas version av "Guld och gröna skogar", som eleverna publicerade på Youtube inför nämndmötet i måndags.

Förhoppningen var att få politikerna att tänka om.

– Det blev ett sätt för barnen att göra sina röster hörda. Vi har en otrolig gemenskap och deras skola betyder mycket för dem. De ville bidra med en protest, berättar Jonna Lennartsson, skolans musiklärare som hjälpt eleverna med musikvideon.

Musikvideon som publicerades i helgen fick snabbt närmare 600 visningar på Youtube och responsen har varit över förväntan.

– Det är många som hört av sig och tyckt texten var bra och barnen är lyriska över att det spridit sig så. Det är ju det man vill, säger Jonna Lennartsson.

Tyvärr har barnens skönsång hittills inte haft någon effekt på Höör kommuns politiker.

Under tisdagen kungjorde BUN besluten om hur de under tre år ska spara ihop de drygt 20 miljoner kronor som saknas inom skola och förskola.

– Vi gick här hela dagen och väntade på att protokollet skulle publiceras. Besvikelsen var stor när vi fick reda på att klasser trots allt skulle flyttas. I dag är stämningen inte så god. Eleverna gråter. De blev verkligen jätteledsna.

Tjörnarps skola är den skola som drabbas hårdast av besparingarna. Från och med höstterminen förlorar de både särskolan och årskurs 5-6 till Sätoftaskolan.

För den lilla byskolan med cirka 85 elever innebär det att en stor del av kamraterna försvinner och tryggheten rubbas både för de som tvingas flytta och de som blir kvar.

Men än är inte sista ordet sagt.

– Vi har en fantastisk föräldraförening som gör allt de kan för att driva på politikerna. De kommer säkert överklaga beslutet, säger Jonna Lennartsson.

Publicerad 11 April 2018 11:41

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag