Sätoftaskolan har fått en egen låt

"Lika bra som chokla" ska stärka gemenskapen

SÄTOFTA.

"Att våran Sätoftaskola är bra, oh, oh, oh. Ja, den är lika bra som chokla". Så lyder refrängen till Sätoftaskolans egen låt, komponerad av låtskrivaren Mats Larsson tillsammans med skolans elever.

Av
Anja Degerholm

– Det är en riktigt klämmig melodi. Jag hade en vision i förväg om hur det skulle låta och det har verkligen blivit jättebra, säger kulturpedagogen Madeleine Jehpsson som är initiativtagare till låtprojektet.

Idén fick hon efter att surfat runt på nätet och sett en annan skola som gjort en egen skollåt. Med ett stipendium på 25 000 kronor från Sparbanksstiftelsens "Positiva projekt" har idén nu blivit verklighet.

Höörsbon Mats Larsson, som bland annat skrivit två bidrag till norska melodifestivalen och flera J-pop-hits, blev kontaktad i ett tidigt skede. Under hösten och våren har han haft låtskrivar-workshops med årskurs tre, sex och åtta.

De andra klasserna har haft text- och musikworkshops antingen med Madeleine Jehpsson eller skolans musiklärare Martin Persson. Själva titelstrofen "Lika bra som chokla" var det en tredjeklassare som kom på. I låten besjungs Sätoftaskolans natursköna läge med skogen och sjön in på knuten samt vardagen på skolan med mattelektioner, ute-mellis och vänskap.

– Eleverna har försökt beskriva vad de tycker om skolan, hur vardagen ser ut och vad som är bra med skolan. Jag tror att speciellt de yngre eleverna kommer känna igen sig mycket i texten, säger Madeleine Jehpsson.

– Jag har satt ihop texten efter elevernas idéer och skrivit en melodi till det. Det är en snabb poplåt med en positiv touch, lite schalgeraktig. Själva titeln blev en fyndig knorr på det hela, säger Mats Larsson.

Mats Larsson skrev en låt i samarbete med skolorna i Höör inför invigningen av Nya torg. Men någon skollåt har han aldrig skrivit tidigare.

– Det har varit väldigt trevligt, speciellt inspelningen eftersom eleverna var så entusiastiska inför det, säger Mats Larsson.

Fredagen den 6 april var det inspelning av låten med Jaako Viitaala, som bland annat spelat in "Who's da man" med Elias och Frans. Elever från årskurs tre står för sången tillsammans med Sätoftaskolans egen kör.

När "Lika bra som chokla" är färdigmixad ska den publiceras på skolans hemsida. Tanken är att kunna plocka fram låten vid till exempel skolavslutningar och andra sammankomster för hela skolan. Madeleine Jehpsson hoppas att det inte ska sluta där.

– Drömmen hade varit att kunna fortsätta projektet på något sätt, till exempel genom att göra en riktigt proffsig video till låten. Men en sak i taget, nu fokuserar vi på att få till en riktigt bra inspelning. Min förhoppning är att låten ska få leva vidare i många år, att den kan bidra till en vi-känsla på skolan, säger Madeleine Jehpsson.

Publicerad 09 April 2018 12:00