Nu kan du surfa gratis på Nya torg

Ska utökas till Gamla torg efter ombyggnaden

HÖRBY.

Nyligen installerade Hörby kommun trådlöst internet på Nya torg. Framöver är tanken att utöka de fria surfzonerna till Gamla torg – och kanske till någon av byarna.

Av
Anja Degerholm

– Surfzonen kommer att utökas till Gamla torg så snart ombyggnaden av torget är klar, berättar Kristina Blomqvist, IT-strateg på Hörby kommun.

För att komma igång med surfandet är det bara att leta upp wifi-nätverket "Surfzon" i mobilens, datorns eller surfplattans inställningar. Det krävs ingen registrering och det är bara att godkänna användarvillkoren för att kunna surfa. Varje gång man befinner sig inom räckhåll för nätverket så ansluts man automatiskt. Trafiken loggas men granskas bara om polisen skulle misstänka brott.

– Det är enkelt att koppla på sig. Det funkar inte med server till server-trafik, men i övrigt är det få begränsningar. Hur snabbt det går och hur många som kan surfa samtidigt beror på vad användarna gör. Det går att streama tv till exempel, men tanken är nätverket ska användas till vanlig webbsidesurf, säger Kristina Blomqvist.

Det kan finnas platser kring torget där det inte är full täckning, till exempel bakom byggnader.

– Vi har bara en antenn så det kan hända att man hamnar i radioskugga, men det är inte värre än att man kan flytta sig någon meter. Vi kommer att följa upp det regelbundet och se om nätet nyttjas och om kapaciteten behöver utökas.

Kristina Blomqvist säger att det finns planer på att söka EU-pengar för att utöka surfzonerna till någon av byarna. EU har en kampanj för att utöka åtkomsten till internet på de platser där den är begränsad idag.

– Det är ett stort om. Om vi får pengar så får vi titta på vilken av byarna som kan bli aktuell, beroende på hur infrastrukturen ser ut.

Publicerad 08 April 2018 05:30

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag