En heldag med lättläst på menyn

Daglig verksamhet fixade sin egen bokfestival

ESLÖV.

När brukarläsombuden inom daglig verksamhet 2014 anordnade en bokmässa på temat lättläst belönades de med Eslövs kommuns mångfaldhetspris. I veckan tog de upp tråden igen och bjöd in till en bokfestival på Medborgarhuset.

Av
Anja Degerholm

– Vi ville göra det igen, för att få fler att läsa böcker, berättar brukarläsombudet Nicklas Gräntz.

Ombudens roll är att främja läsningen inom daglig verksamhet, men festivalen vänder sig till alla som är nyfikna på lättlästa böcker. Planeringen inför festivalen har pågått i drygt ett halvår.

– Vi har tagit fram programmet utifrån önskemål från gruppen, det har blivit en bra spridning bland programpunkterna, säger Camilla Månsson Dahlström, grupphandledare inom daglig verksamhet.

Bland annat fick man besök av Vilja förlag och författaren Ann Gomér, musikgruppen Helge Änglar, Myndigheten för tillgängliga medier samt den lokala författaren Eva Thors Rudvall. Evenemanget har sponsrats av Fub, en intresseorganisation för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Kulturgruppen inom daglig verksamhet hade även en workshop där besökarna kunde måla till musik och bilder, inom olika teman som kärlek och fantasi.

Brukarläsombuden inom daglig verksamhet står bakom bokfestivalen. Under dagen berättade de även om sin egen bok

Brukarläsombuden inom daglig verksamhet står bakom bokfestivalen. Under dagen berättade de även om sin egen bok "Spettekaksbageriet". På bilden från vänster: Nicklas Gräntz, Camilla Persson, Veronica Viberg Klang, Caroline Rosenberg, Patrik Bergkvist och Camilla Månsson Dahlström.

Personal från biblioteket fanns också på plats för att visa sitt utbud av lättlästa böcker.

– Vi vill visa bredden på vårt utbud, hur mycket som finns tillgängligt – för olika behov, säger Annelie Bengtsson Stenquist, bibliotekschef i Eslöv.

Förutom lättlästa böcker finns det även bland annat ljudböcker och taktila böcker, bilderböcker som kan läsas med känseln.

Annelie Bengtsson Stenquist, bibliotekschef, och Margareta Djärv, bibliotekarie, var på plats för att visa vilket utbud det finns av lättläst på biblioteket. Böcker om kärlek och relationer är mest populära bland låntagarna.

Annelie Bengtsson Stenquist, bibliotekschef, och Margareta Djärv, bibliotekarie, var på plats för att visa vilket utbud det finns av lättläst på biblioteket. Böcker om kärlek och relationer är mest populära bland låntagarna.

Brukarläsombuden medverkade också under dagen. De berättade om sin egen bok "Spettekaksbageriet" och Caroline Rosenberg läste en egenskriven dikt.

Har ni några tips på bra lättlästa böcker?

– "Harry Potter"-böckerna, säger Nicklas Gräntz.

– "En naken karl" av Johan Werkmäster, tipsar grupphandledaren Camilla Persson.

Malin Brorsson och handledaren Jeppe Ahlgren visar några av de alster som daglig verksamhet säljer i sin egen affär

Malin Brorsson och handledaren Jeppe Ahlgren visar några av de alster som daglig verksamhet säljer i sin egen affär "Lite av varje" på Storgatan 3, bland annat ljus, dukar, mattor och gratulationskort.

Publicerad 05 April 2018 15:00