Första artistsläppet till Kulturkalaset

Melloaktuella Sigrid Bernson till Hörby

HÖRBY.

I veckan presenterades årets första artist till Hörby kulturkalas. Tisdagen den 22 maj klockan 19 ställer sig Sigrid Bernson på scenen på Gamla torg.

Av
Anja Degerholm

Det är Hörbys andraklassare som stått för artistvalet.

– Det är nytt för i år. Vi har frågat elever på Georgshillsskolan och Ludvigsborgsskolan vilken artist de vill se, berättar Petra Kuritzén, projektledare för Hörby kulturkalas.

Förstahandsvalet var Samir & Viktor, men eftersom de uppträdde på Kulturkalaset för ett par år sedan så blev det istället en värdig tvåa som valet föll på.

– Sigrid Bernson är en fantastisk dansare som gått över även till att sjunga och skriva egna låtar. Hon är en bra förebild för både killar och tjejer, säger Petra Kuritzén.

Sigrid Bernson har i flera år deltagit i Let's Dance. Hon deltog även i årets Melodifestival med låten "Patrick Swayze", men fick se sig slagen av Mendez i andra chansen.

Eftersom Kulturskolans verksamhet är själva hjärtat i denna folkfest så är det stort fokus på unga talanger. Nytt för i år är även att Hörbys alla andraklassare ska uppträda tillsammans i en stor kör på stora scenen. Repetitionerna pågår redan för fullt. Det blir även en särskild dansscen på Gamla torg med uppträdanden av dansanta Hörbyungdomar.

– Det är tre gånger så många lokala band som har anmält intresse för at spela på Kulturkalaset i år, det är såklart väldigt roligt, säger Petra Kuritzén.

De lokala banden kommer att spela på de olika scenerna, inklusive Unge scen vid Sandahls bakficka. Där blir det även andra aktiviteter, så som en graffitiworkshop.

Längs matgatan ska besökarna kunna äta sig genom Hörby.

– Vi lyssnar på vad Hörbyborna vill ha och ett önskemål har varit mer lokal mat.

Bland annat kommer det att bjudas på fish and chips à la Hörby från Björks Ringsjön, Hörbymunkar av Georg Pagård, korv från Skräddarens i Svensköp och ekologisk glass från Nillas catering. I vanlig ordning gör Tahiti condis årets kulturkalasbakelse.

Det blir ytterligare två artistsläpp de kommande två veckorna, då artisterna som ska uppträda klockan 20 respektive 21 avslöjas. Det senare är ungdomsstyrelsens eget val och det förra för den mer "mogna" publiken.

– Det kommer att bli en dag med massor av kulturupplevelser, något för alla smaker, säger Petra Kuritzén.

Publicerad 04 April 2018 11:05