En dvärgkrokodil som omhändertogs i Löberöd förra veckan.

En dvärgkrokodil som omhändertogs i Löberöd förra veckan. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Länsstyrelsens besked: 860 djur ska lämnas bort

Ska skickas tillbaka till de land de fångats om det är möjligt

LÖBERÖD. I fredags omhändertogs närmare 900 reptiler och groddjur hos en man i Löberöd. Nu har Länsstyrelsen Skåne fattas beslut om att samtliga djur ska överlåtas.

Av
Andreas Holm

– I överlåtandet ingår att skicka tillbaka djur till de land de fångats om detta skulle bedömas möjligt. Nu är det polisen som hanterar det praktiska, exempelvis vart djur omplaceras och kontakter med djurparker. Polisen har hjälp av expertis inom området i sina bedömningar, säger Marcus Björklund, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Totalt omhändertogs 860 djur vid tillslaget i Löberöd: 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva grodor, två krokodiler och en varan. Alternativen var omplacering, försäljning eller avlivning.

– De flesta av djuren ser ut att må bra. Men ett antal av djuren var döda när vi gjorde kontrollen, och andra var i så dåligt skick att de senare har dött. Totalt är det ungefär 30 döda djur, sa djurskyddsinspektör Paula Hultgren efter omhändertagandet.

Nu har Länsstyrelsen Skåne beslutat att djuren ska överlåtas med hänsyn till artskydds-, smittskydds- och djurskyddslagstiftningen. "Att lämna tillbaka djuren till mannen i Löberöd är sannolikt inte aktuellt, eftersom mannen höll flera av djuren under mycket dåliga förhållanden och saknade tillstånd för sin verksamhet.", skriver Länsstyrelsen Skåne.

Går djuren inte att överlåta ska de enligt Länsstyrelsen avlivas.

Den man som äger lokalen där djuren hittades är nu misstänkt för bland annat grovt artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen. I en intervju med SVT förnekar mannen att djuren sålts via nätet. I stället hävdar han att det rör sig om en hobby.

Publicerad 29 March 2018 09:40