Dvärgkrokodil.

Dvärgkrokodil. Foto: Länsstyrelsen

Oklart vad som ska hända med de 800 djuren

Man misstänks för brott

LÖBERÖD. Det är fotfarande oklart vad som ska hända med de 860 djur som hittades hos en man i Löberöd. Länsstyrelsen fattar beslut tidigast på torsdag.

Totalt omhändertogs 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva grodor, två krokodiler och en varan. Djuren befinner sig just nu hos specialister.

– En specialistveterinär undersöker djurens hälsostatus och bedömer vilket skick de är i. Det är också viktigt att försöka bedöma om de är viltfångade eller uppfödda i fångenskap, berättar Paula Hultgren, djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Beroende på veterinärens bedömming kommer länsstyrelsen att fatta beslut om vad som ska hända med djuren. Alternativen är omplacering, försäljning eller avlivning.

– De flesta av djuren ser ut att må bra. Men ett antal av djuren var döda när vi gjorde kontrollen, och andra var i så dåligt skick att de senare har dött. Totalt är det ungefär 30 döda djur, säger Paula Hultgren

Mannen som äger lokalen är nu misstänkt för bland annat grovt artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen.

I en intervju med SVT förnekar mannen att djuren sålts via nätet. I stället hävdar han att det rör sig om en hobby. Länsstyrselsen ser det dock inte som särskilt sannolikt att mannen får tillbaka djuren eftersom han anses ha hållit flera av dem under dåliga förhållanden och dessutom saknade tillstånd för sin verksamhet.

Hjälmgecko

Hjälmgecko Foto: Länsstyrelsen

Döda djur som hittades i frysen

Döda djur som hittades i frysen Foto: Länsstyrelsen

Vattensköldpaddor.

Vattensköldpaddor. Foto: Länsstyrelsen.

Agam

Agam Foto: Länsstyrelsen

Publicerad 27 March 2018 00:00