Stefan Ingves.

Stefan Ingves. Foto: Mostphotos.com

Riksbankschefen kritisk mot kontantlösa banker

Varnar för att ny lag kan komma införas

SVERIGE. Riksbankens chef Stefan Ingves är kritisk mot det kontantlösa samhället. Allt fler butiker och banker hanterar inte kontanter utan det ska ske elektroniskt. Det känns underligt menar han.

Av
Andreas Holm

– Det är helt orimligt på banken. Banken bör ju rimligen hantera pengar. Man ska kunna sätta in pengar i form av sedlar. Man ska kunna ta ut pengar. Ett kontantförbud strider mot allmänhetens uppfattning om vad pengar är och om vad banker sysslar med, säger Stefan Ingves i en intervju med Sydsvenskan.

Riksbankschefen anser att övergången till det kontantfria samhället har gått lite för fort och tror att tanken att inte få använda sig av kontanter och mynt skaver hos allmänheten.

När nu flera banker, precis som många butiker, inte längre hanterar kontanter, ser Stefan Ingves ingen annan lösning än att förändra lagarna.

– Därför måste det här ytterst bli en lagstiftningsfråga, konstaterar han.

Stefan Ingves tycker också det känns underligt att inte kunna betala kontant i en butik.

– Sedlar är "gillt betalningsmedel", men alla har rätt att avtala bort bruket av sedlar. Det skaver med allmänhetens uppfattning om vad pengar är till för, säger riksbankschefen till Sydsvenskan.

Publicerad 13 March 2018 11:53