"Vi finns tillgängliga dygnet runt"

Eldsjälarna motorn i verksamheten på Företagsmix

ESLÖV.

Civilsamhället kan bidra med både kunskap och perspektiv som en kommunal organisation inte har. Det säger Kristina Warming som för sju år sedan startade den ideella föreningen Företagsmix, som hjälpt många Eslövsbor till sysselsättning. Eslövs kommun vill nu utreda möjligheten att samarbeta mer med den ideella sektorn.

Av
Anja Degerholm

– Vi märker att det finns ett behov av vår verksamhet, ett rätt så påtagligt och ökande behov, säger Kristina Warming.

Kristina Warming drog igång Företagsmix i mars 2011 i samband med att hon gick i pension. Hon hade då jobbat inom Eslövs kommun i många år, bland annat som folkhälsosamordnare, och såg att det fanns ett behov av att hjälpa människor att hitta ett jobb, påbörja studier eller starta eget.

Det ideella engagemanget har funnits med henne genom hela livet, ända sedan hon som 6–7-åring följde med sina föräldrar till Tyskland för att hjälpa krigsdrabbade familjer.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba ideellt, och så kommer det andra till nytta, säger Kristina Warming som på årets prisgala fick utmärkelsen som Årets eldsjäl.

Företagsmix är en idéburen ekonomisk förening som drivs som ett företag, det ska vara lönsamt – men inte vinstdrivande. Idag sköts verksamheten av fem anställda, nio timanställda och ett dussintal volontärer.

Föreningen samarbetar med Eslövs kommun, arbete och försörjning, och arbetsförmedlingen för att med individanpassade åtgärder få fler personer som står långt från arbetsmarknaden att få ett jobb. Under förra året lyckades runt 25 personer få ett jobb via Företagsmix. I dagsläget är ett tjugotal personer inskrivna.

Förutom jobbsökande kan de inskrivna få hjälp med språkträning, studiebesök, kontakt med en vänfamilj, hitta en praktikplats eller praktisk hjälp till exempel vid kontakt med myndigheter. Företagsmix driver även företag och erbjuder hushållstjänster som sömnad, städning eller trädgårdsarbete, ett sätt för deltagarna att få både lite lön och arbetslivserfarenhet.

Att vara en ideell förening innebär ett annat sätt att arbeta än inom en kommunal verksamhet, berättar Kristina Warming.

– Vi är tillgängliga dygnet runt. Det händer att vi till exempel får åka och hämta en person i hemmet om han eller hon inte dyker upp. Något som en kommunanställd inte hade haft befogenhet att göra. Men vi gör det för att vi vill hjälpa och respekten för varandra är väldigt viktig.

– Det kommunala uppdraget är att bistå individen, men det är svårt om man inte har markkänning. Det tror jag idéburna organisationer kan bidra med.

Företagsmix är inte bara ett arbetsintegrerande företag utan även en mötesplats som huserar flera föreningar, som Lions och Studiefrämjandet. Föreningen driver också en second hand-butik.

Hawa Mohamed (mitten) har tillsammans med bland andra kompisen Qamar Abdulkadir startat ungdomsföreningen Salama, som är öppen för alla oavsett religion eller politisk tillhörighet. Till att börja med ska de hålla till på Företagsmix. Med på bilden är även Ayaan Mohamed (tv) och Tsignesh Asres (th), Studiefrämjandet.

Hawa Mohamed (mitten) har tillsammans med bland andra kompisen Qamar Abdulkadir startat ungdomsföreningen Salama, som är öppen för alla oavsett religion eller politisk tillhörighet. Till att börja med ska de hålla till på Företagsmix. Med på bilden är även Ayaan Mohamed (tv) och Tsignesh Asres (th), Studiefrämjandet. Foto: Anja Degerholm

Eslövs kommun har nyligen tagit beslut om att utöka samarbetet med idéburna organisationer (se artikel nedan), något som Kristina Warming ser positivt på.

– Det är roligt att Eslöv vill satsa på det, jag hoppas bara på att man är villig att lyssna på det stora flertalet. Det är en process som kan ta lång tid.

Under våren ska Företagsmix lämna lokalerna på Kvarngatan 12 och flytta till stationshuset, till den södra flanken av huvudbyggnaden och Röstånga möllas gamla lokaler.

– Vi hoppas kunna skapa trevnad på stationen. Vi har även lämnat in anbud om att få städa stationen, så att fler kan få sysselsättning, säger Kristina Warming.

Under våren ska Företagsmix lämna lokalerna på Kvarngatan och flytta in i stationshuset.

Under våren ska Företagsmix lämna lokalerna på Kvarngatan och flytta in i stationshuset. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 07 March 2018 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag