Regeringen vill slopa karensdagen

Socialministern: "Välfärdsyrken drabbas hårdast av karensdagen"

SVERIGE. Poliser, vårdpersonal, brandmän och de som arbetar obekväma tider missgynnas av karensdagen. Det anser regeringen som vill slopa karensdagen och istället inför ett karensavdrag för att skapa rättvisa för olika yrkesgrupper.

– Det är välfärdsyrken såsom undersköterskor och personliga assistenter som drabbas hårdast av karensdagen i och med att det är vanligt med kvällsjobb och jobb över jul och nyår i välfärden. Det tycker vi är orättvist och något vi vill ändra på, säger socialminister Annika Strandhäll (S), i ett pressmeddelande.

Förslaget från regeringen, med stöd från Vänsterpartiet, lämnades in till riksdagen under torsdagen. Regeringen vill skrota nuvarande system, där du inte får ersättning din första sjukdag, och istället införa ett karensavdrag på 20 procent av genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön.

"För att inte missgynna arbetsgrupper som har andra arbetsförhållanden än 40 timmars veckor och kontorstider föreslår regeringen ett karensavdrag istället för den nuvarande karensdagen, både i socialförsäkringsbalken och i lagen om sjuklön.", skriver regeringen om sitt förslag.

Förslaget innebär en ändring både i socialförsäkringsbalken och i lagen om sjuklön. Karensavdraget föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

Publicerad 01 March 2018 09:20

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag