Helenes hus totalförstördes – nu kommer snickaren Marcus till undsättning

”Jag vill hjälpa henne att bygga upp det igen”

MARIEHOLM. Under sju års tid hyrde Helene Strömberg ut sitt hus i Marieholm. När hon fick tillbaka det var allt förstört. Golven var murkna och väggarna trasiga. Nu erbjuder sig snickaren Marcus att bygga upp det igen – helt gratis.

– Jag har känt Helene i många år och tyckte så synd om henne när jag såg huset, säger han.

Det var för sju år sedan som Helene bestämde sig för att hyra ut 40-tals villan där hon och hennes barn bott i några år. Huset hade då precis fått nytt kök och nya golv.

– Det var inte i toppskick på något sett, men fint och framförallt beboligt, säger hon.

När Helene sa upp sin hyresgäst var det med anledning av ett flertal klagomål från grannarna.

– Jag hade då bara sett huset från utsidan och såg redan där att det var slitet och förfallet.

Foto. Privat

Men utsidan var ingenting mot vad som mötte Helene när hon klev över tröskeln.

– Första gången jag kom dit gick jag bara in i hallen och en bit in i nästa rum. Sedan var jag tvungen att vända. Urinstanken var så fruktansvärd att jag inte klarade av att vara där. Jag gick rakt ut bilen och bara grät, berättar Helene.

Huset hade under de sju år som det varit uthyrt förfallit totalt. Golven var murkna och alla maskiner sönder. Dessutom låg det drivor av råttbajs och från väggarna hade råttorna dragit ut isoleringen.

Då inga försäkringar täckte skadorna stod Helene nu på bar backe med ett hus som inte gick att bo i och lån som skulle betalas.

Men så kom räddningen, 25-åriga Marcus Hansson.

– Det gjorde ont i själen när jag såg vad han gjort med hennes hus. Det var verkligen hemskt, säger han.

För att hjälpa Helene har Marcus, som arbetar som snickare sedan åtta år, erbjudit sig att renovera huset – helt gratis.

För att lyckas behöver han dock ekonomiska bidrag för inköp av material.

– Huset är så pass skadat att jag kommer behöva riva ut allt och börja om från grunden. Så vi behöver en del material.

För två dagar sedan startade Marcus gruppen ”Donationer För Helene’s Hus I Marieholm” på Facebook och redan har donationerna börjat trilla in.

– Det är privatpersoner som skänker allt från någon hundring till en donation på 5000 kronor i dag. Det betyder jättemycket. För det får vi en hel del reglar och gips.

Hur lång tid det kommer ta för Marcus att återställa Helenes hus är oklart.

– Jag gör detta helt och hållet på min fritid så det är svårt att veta hur lång tid det kommer ta. Dessutom finns en risk att det blir mer omfattande än man trott när man börjar riva i det, säger han.

För Helene betyder Marcus insats allt.

– Det är helt fantastiskt. Han är så supergullig som gör det här. Jag finner inte ord att beskriva hur tacksam jag är, säger hon.

Donationer För Helene’s Hus I Marieholm

Publicerad 11 February 2018 05:00