Kriminellt gäng försöker värva ungdomar på högstadieskolor

Polis och social genomför risksamtal

ESLÖV. Ungdomar på högstadieskolor i Eslöv har blivit utsatta för värvningsförsök från det danska gänget Loyal to Familia (LTF). Det bekräftar polisen.

– LTF finns sedan tidigare i Malmö och Helsingborg och ägnar sig åt stöld, utpressning, narkotikabrott med mera, säger kommunpolis Mats G Odeståhl i ett pressmeddelande.

Situationen har skapat stor oro hos både elever och personal. I flera fall har de kriminella personerna blivit avvisade från skolområdet.

– Vi har möjlighet att avvisa obehöriga personer från våra skolor och det har vi också gjort i dessa fall. Skolan är ingen allmän plats utan en arbetsplats för våra elever och personal och där de har rätt att kräva en trygg arbetsmiljö,säger Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef för barn och ungdom.

Enligt uppgift har ett femtontal ungdomar utsatts för värvningsförsök. Syftet är inte sällan att gänget vill ha hantlangare som kan utföra riskabla uppdrag åt dem, till exempel överlåtelser av narkotika eller förvaring av skjutvapen.

Polis och socialtjänst jobbar aktivt med att förebygga rekryteringen i Eslöv.

– Tillsammans med socialtjänsten genomför vi nu så kallade riskzonssamtal med fältare till de ungdomar som vi anser vara i riskzonen, säger Mats G Odeståhl.

Det kriminella gänget Loyal to Familia (LTF) har gjort sig kända för utpressning och haschhandel i Köpenhamn och misstänks ligga bakom en våg med skjutningar mot sina rivaler i den danska huvudstaden.. I somras kom de första uppgifterna om att de ville etablera sig på andra sidan sundet, bland annat i Malmö och i Helsingborg.

– Det finns ett maktvakuum som de vill utnyttja. Några av de mest framträdande personerna inom den organiserade brottligheten har försvunnit. Vissa sitter till exempel i fängelse och då är det naturligt att gängen på andra sidan intresserar sig för Malmö, har polisens presstalesperson Nils Norling tidigare sagt till Lokaltidningen.se

Publicerad 08 February 2018 02:37

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag