Kockens idé gav mindre slängd mat

Stehagskolan har minskat sitt matsvinn drastiskt

STEHAG.

Kocken Mattias Buttler på Stehagskolan tyckte eleverna slängde alldeles för mycket mat. Därför kom han på ett system som gör att betydligt mindre mat hamnar i soporna.

Av
Anja Degerholm

– Jag försökte sätta upp skyltar och informera om hur mycket mat som slängs och vad det kostar, men det hade ingen effekt. Jag ville göra något som gjorde eleverna taggade, så då kom jag på att testa med belöning istället – och eleverna blev jättetaggade, berättar Mattias Buttler.

Eleverna får ett mål, att de inte ska slänga mer än ett visst antal gram mat per elev och dag. Efter varje lunch vägs maten och delas med antalet elever. Till att börja med var målet 20 gram.

– Det klarade eleverna ganska snabbt, så därefter gick vi ner till 15 gram och nu är vi nere på 10 gram. Målet är att det inte ska vara något matsvinn alls, säger Mattias Buttler.

Han berättar att en köttbulle väger ungefär tolv gram, så det är ganska lite mat som eleverna ska slänga för att klara målet. Om eleverna klarar sitt mål får de en stjärna som sätts upp på väggen i matsalen, om inte blir det en arg kock istället. Efter femton stjärnor blir det en fredagsbelöning för alla, något gott och lite extra lyxigt.

Hittills har eleverna fått blåbärspaj och kladdkaka som fredagsbelöning.

– Ena gången hade vi mycket smör och andra gången mycket ägg. Vi jobbar med matsvinn även i köket, försöker ta tillvara på grönsaker från salladsbuffén och koka soppa på till exempel. Eller använder rester och serverar dem dagen efter. Vi försöker även att ställa fram mindre skålar och fylla på efterhand istället.

Efter sportlovet ska eleverna få en extra utmaning, då ska den slängda maten vägas klassvis och det blir en intern tävling på skolan. Mattias hoppas att det ska generera ännu mindre matsvinn.

Stehagsskolans kök har även skapat ett eget instagramkonto, madaro_skolrestaurang, där man kan se vad som serveras och hur arbetet i köket går till.

Eleverna Alfred Wijk, Alma Larsson, Linus Dahlin Wictor och Caroline Hansson har alla lärt sig att slänga mindre mat.

Eleverna Alfred Wijk, Alma Larsson, Linus Dahlin Wictor och Caroline Hansson har alla lärt sig att slänga mindre mat.

Eleverna har verkligen börjat tänka till innan de fyller tallriken eller slänger det de inte ätit upp.

– Det var ganska svårt i början, men jag vet vad jag gillar och hur mycket jag ska ta, säger femteklassaren Alma Larsson.

– Jag försöker slänga så lite som möjligt, säger Linus Dahlin Wictor som går i femman.

Klasskompisen Caroline Hansson har tagit med sig tanken att slänga mindre mat hem.

– Jag brukar för det mesta äta upp allt på tallriken, och slänger ingenting, säger hon.

Vad som serveras för dagen har stor betydelse för mängden matsvinn.

– Jag gillar inte fisk så mycket, så då tar jag kanske inte lika mycket. Är det cowboysoppa så tar jag mer, men det får vi bara några gånger per år, säger Alfred Wijk som också går i fyran.

Cowboysoppa är en rätt med pasta, grönsaker och nötfärs, kryddad med tacokrydda.

– Allt med tacokrydda går hem. När det är cowboysoppa får vi göra dubbelt så mycket som när det är någon annan sorts soppa, säger Mattias Buttler.

Rotfrukter, svamp och spenat står inte lika högt i kurs, annars går det mesta hem, säger Mattias Buttler. Till och med stekt strömming och gravad lax.

I januari fick Mattias Buttler ta emot ett pris för sin nyskapande idé när hela måltidsverksamheten i Eslövs kommun samlades.

– Det var väldigt trevligt att få uppskattning, diplomet hänger här i matsalen, säger Mattias Buttler.

Publicerad 08 February 2018 01:00