Hörbys äldre ska kommunicera via robot

Först ut i Sverige med roboten Giraff

HÖRBY.

Hemtjänsten i Hörby ska inom kort kunna kommunicera med vårdtagarna via roboten Giraff. Kommunen har köpt in två robotar som under en period ska testas i verksamheten.

Av
Anja Degerholm

– Det ska bli väldigt spännande att testa roboten i Hörby. Vi har många äldre som bor ute på landet som känner sig isolerade ibland, de kan få en klart bättre och tryggare vardag, säger socialchefen Eva-Klang Vänerklint i ett pressmeddelande.

Tillsynsroboten placeras i hemmet och består av en höj- och sänkbar videoskärm som sitter på en lång smal hals och är utrustad med en liten dator. Den kör på fjädrande hjul och kan manövreras på distans.

Vissa utvalda personer kan få tillstånd att koppla upp sig om vårdtagaren av någon anledning inte svarar, till exempel vid tillsyn under natten eller vid ett akutlarm. Roboten kan då fjärrstyras för att söka av hemmet.

Tanken är att vårdtagare som bor kvar hemma snabbt ska kunna få hjälp och stöd, eller kommunicera med vänner och anhöriga via roboten. De virtuella besöken ska kunna göras oftare än fysiska besök. Tid frigörs också för personalen som ska kunna stanna längre hos dem som har ett större vårdbehov. Efter en testperiod ska försöket utvärderas.

Publicerad 05 February 2018 06:00