Foto: Privat

Branden tog familjens hem – nu vill de varna andra

"Det blev bara svart"

ESLÖV. Den tredje februari 2015 totalförstördes Anders Nilsson och hans familjs hus i Eslöv av en brand. Tre år senare har han publicerat en film på Facebook för att förhoppningsvis kunna hjälpa andra.

Av
Magnus Wahlström

– Filmen är nog för att kanske kunna hjälpa andra så att det inte blir lika allvarligt som det blev för oss, säger Anders Nilsson.

Natten till den förste februari för tre år sedan hade Anders Nilsson snöberedskap och var av den anledningen vaken med jämna mellanrum för att kolla av vädret. Plötsligt hörde han ett ljud utifrån varpå han väckte han sin fru och frågade om hon hörde någonting. Det gjorde hon inte.

Anders kunde likväl inte släppa tanken på ljudet och beslutade sig för att gå ut och se efter.

– Jag tog ett varv runt huset och då brann det på vår oinredda ovanvåning, säger han och fortsätter:

– Från utsidan såg det inte ut att brinna så mycket. Jag gick in och väckte frun och barnen.

Med familjemedlemmarna ute ur huset och oskadda försökte Anders själv förgäves att släcka branden med en vanlig brandsläckare. Samtidigt kom inte insikten om brandens omfattning förrän senare, när han såg att räddningsstyrkan på plats var maktlösa mot lågorna.

– Du ser att ditt hus brinner och 20–25 brandmän står utanför och kan inte göra något. Då kom hela chocken liksom. Det blev bara svart, säger han.

Eftersom familjens bostad raserades helt gick inte någon brandorsak att identifiera, en vetskap som Anders berättar är bland det värsta med brandens eftermäle. Att tre år hunnit gå sedan branden har inte gjort så att Anders kunnat släppa det som hände. Tvärtom finns tankarna kvar.

– Det är inget som försvinner från huvudet, konstaterar han.

– Vår plan framåt var att barnen skulle flytta upp på ovanvåningen (där branden startade). Ett scenario där vi sov där nere och barnen där uppe. Bara tanken ger mig gåshud. Därför bor vi i ett enplanshus nu.

För att hjälpa andra publicerade han därför en film på sin Facebook-sida i torsdags. Filmen visar bilder från branden och ger dessutom ett antal tips och upplysningar till andra.

Kolla så att brandsläckare och brandlarm fungerar, att nödstege och utrymningsvägar från andra våningen finns och ha koll på var närmsta hjärtstartare finns, är några av tipsen.

– Dessutom är det viktigt att ha koll på sin försäkring. Vad gäller? Vi kom ändå ganska bra undan, det kunde varit värre. Har du en dålig försäkring om branden kommer blir det bara ännu värre efteråt, säger han.

Sist men inte minst betonar han vikten av att prata med sina barn. Två veckor innan familjen drabbades av branden hade barnen haft brandövning på dagis, vilket medförde att de visste vad de skulle göra när de tvingades att utrymma huset.

– När vi ropade på dem så visste de exakt. Man ska inte tro att det ska hända, men skulle någonting hända måste man veta vad man ska göra, avslutar han.

Publicerad 04 February 2018 04:00