Foto: Mostphotos.com

Sommartiden kan vara på väg bort

"Nu verkar det som om det lossnar"

SVERIGE. Sommartiden infördes i Sverige 1980 och sedan dess har även en diskussion kring om den ska slopas funnits. Tuve Skånberg (KD) har årligen skrivit motioner till riksdagen om att ta bort tidsomställningen. Nu hoppas han att frågan ska få gehör.

Av
Magnus Wahlström

– I sådana här frågor är det ju en ketchupeffekt, det händer ingenting och ingenting, och så händer allting snabbt. Nu verkar det som om det lossnar, säger Tuve Skånberg till Ekot.

Inte bara Sverige och Finland har tagit upp frågan om tidsomställning till diskussion. Även Polen och länderna i Baltikum har frågan debatterats på senare tid. Tomas Eneroth menar nu att frågan bör utredas av EU-kommissionen.

– Ska vi lägga ned tid och kraft på det så måste vi också veta att det finns förutsättningar att nå framgång. Jag tror att vi också i Sverige skulle behöva en bredare samhällsdiskussion först om för- och nackdelarna. Frågan har ju diskuterats i riksdagen under en lång tid och avslagits vid varje tillfälle, säger Thomas Eneroth till Ekot och tillägger:

– Men jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag.

Nästa vecka väntar debatt och omröstning i frågan i Europaparlamentet.

Publicerad 02 February 2018 10:34