Nordic Sugar räknar med att investera en miljard kronor för att bygga ut fabriken i Örtofta.

Nordic Sugar räknar med att investera en miljard kronor för att bygga ut fabriken i Örtofta. Foto: Mostphotos.com

All sockerproduktion flyttas till Örtofta

Investerar en miljard kronor i fabriken

ÖRTOFTA/ARLÖV. Nordic Sugar planerar att samla all sin verksamhet i Örtofta och stänga sockerfabriken i Arlöv. All produktion ska därmed flyttas till Örtofta och personalstyrkan kommer i samband med det att minskas.

Av
Anja Degerholm

Ett formellt beslut har dock inte fattats än men personalen har informerats om planerna. Inom fyra år är det tänkt att de ska bli verklighet.

– Vi vill samla den svenska produktionen i Örtofta för att öka konkurrenskraften. Men det är svårt att säga en exakt tidpunkt för flytten. Det krävs nya tillstånd, som bygglov och miljötillstånd, och det kan ta tid, säger Katarina Silfversparre, VD för Nordic Sugar AB och fortsätter:

– Det är ett medvetet val att informera personalen i ett tidigt skede i processen, så att vi kan förbereda oss för flytten och låta personalen vara delaktig.

Sockerfabriken i Arlöv tillverkar specialprodukter som till exempel sirap, pärlsocker och farinsocker. Idag jobbar cirka 150 personer på fabriken i Arlöv och lika många i Örtofta. Totalt har företaget 400 anställda i Sverige och ytterligare 60 säsongsanställda i samband med den årliga kampanjen.

Hela arbetsstyrkan från Arlöv kommer dock inte att flytta med till Örtofta.

– Vi kommer att minska antalet anställda, hur många färre tjänster det blir vet vi inte idag. Det är många som går i pension de kommande åren, så vår bedömning i nuläget är att det inte kommer krävas några uppsägningar, säger Katarina Silfversparre.

I Örtofta produceras idag vitt socker och råsocker som sedan skickats som råvara till fabriken i Arlöv. Flytten innebär en stor omställning i produktionen och investeringar om cirka en miljard kronor. Runt 430 miljoner av dessa ska användas för att modernisera produktionen av vitt socker, i och med att råsockerproduktionen inte längre behövs.

Och 550 miljoner kronor ska användas för att bygga en ny fabriksdel för specialprodukter, det som nu görs i Arlöv. Dessutom behövs nya lagerytor samt kontorslokaler för HR, ekonomi, försäljning och marknad.

För kommunalrådet Johan Andersson (S) är beskedet en positiv nyhet.

– För Eslövs del är det väldigt positivt, det stärker vår livsmedelsproduktion och ger fler jobb i kommunen. Samtidigt förstår jag att det inte är lika positivt för Arlöv, men jobben stannar i alla fall i Skåne, säger Johan Andersson.

Publicerad 02 February 2018 15:06