Nya hundsporten nosework växer snabbt

"Ett bra sätt att stimulera hunden mentalt"

MARIEHOLM.

Hundar har ett väldigt välutvecklat luktsinne. För ett år sedan blev "nosework" en officiell hundsport i Sverige, en sport som sätter just hundens nos i fokus.

Av
Anja Degerholm

– Det är ett sätt att stimulera hunden mentalt och låta den få utlopp för ett naturligt beteende, säger David Svennelid som driver Swedish Dog Academy utanför Marieholm tillsammans med Lena Maria Lundberg.

David är sedan förra våren certifierad som nosework-instruktör.

– Kort beskrivet kan man säga att nosework är en aktivitet där hunden ska hitta en eller flera doftgömmor, berättar han.

Till detta ändamål används hydrolat med olika dofter, en biprodukt från tillverkningen av eteriska oljor. Hydrolatet kan sedan droppas på till exempel möbeltassar eller avklippta tops, och gömmas på olika sätt.

Det vanligaste är att börja med att placera ut dofter i öppna lådor, till exempel plastbackar eller mindre skålar. David visar med border collien Thessie.

– Vi använder den så kallade klickermetoden som en positiv förstärkning. Det är nog svårt att nå framgång med sin hund om man använder bestraffning, säger David.

Thessie nosar snabbt upp rätt korg och får belöning av husse.

Dofter kan också placeras på olika föremål i ett rum, utomhus eller i olika fordon. Till exempel i aluminiumaskar med en magnet i som kan fästas på metallytor.

– Det är bara fantasin som sätter gränser. Nosework är en väldigt tillgänglig sport för både hund och människa. Med några plastkorgar, pizzakartonger och andra saker som du har hemma kan du lätt komma igång.

Även hundar som har någon form av handikapp kan ägna sig åt nosework, till exempel om de är döva eller blinda. Och ägaren behöver inte heller vara i god fysisk form för att delta.

– Det finns "anekdotbevis" från USA om att hundar som håller på med nosework också presterar bättre i till exempel agility och lydnad, att de blir mer fokuserade.

– Man ska inte förringa hundens behov av fysisk motion, men det är lätt att glömma bort att mental stimulans också behövs. De blir trötta på ett annat sätt.

Om man är nyfiken på nosework, vad gör man då?

– Gå in på SNWK:s hemsida och leta rätt på närmaste certifierade instruktör. Visst kan man testa själv hemma också, men det kan vara bra att få lite vägledning i början.

– SNWK har som mål att alla hundar någon gång ska testa nosework, för att det ger så mycket. Hundarna älskar nosework, hittills har jag inte träffat en hund som inte gillat det, säger David Svennelid.

Det sägs att om människans luktsinne är som ett frimärke, så är hunens som en fotbollsplan. Det är ingen match för Thessie att hitta rätt behållare.

Det sägs att om människans luktsinne är som ett frimärke, så är hunens som en fotbollsplan. Det är ingen match för Thessie att hitta rätt behållare.

En möbeltass med hydrolat.

En möbeltass med hydrolat.

Nosework

Utvecklades i USA för att aktivera hundar i hundstall. Resultaten blev att hundarna blev lugnare och lättare att omplacera.

Sedan dess har nosework spridit sig över hela världen och 2014 startades den svenska organisationen Svenska nosework-klubben (SNWK), som ligger under Kennelklubben. SNWK har drygt 2 600 medlemmar.

I Sverige används tre olika dofter inom nosework: eukalyptus, lagerblad och lavendel.

För att få tävla inom nosework krävs att man avlägger ett doftprov. Hunden ska inom tre minuter hitta en doftkälla bland tolv kartonger. Det finns fem olika tävlingsgrenar och tre olika klasser.

Publicerad 29 January 2018 08:00