Arvstvist spårade ur – torterade broder med el

Tingsrättens bedömning: ”Rå och hänsynslös”

MELLANSKÅNE. En man i 60-årsåldern har dömts till ett års fängelse efter att han misshandlat sin äldre broder med bland annat elkablar under en infekterad arvstvist.

Det var i samband med att modern dog sommaren 2016 som bråket mellan de mellanskånska bröderna uppstod.

Innan sitt frånfälle hade modern önskat att hennes kvarlåtenskap skulle gå till olika välgörenhetsorganisationer, vilket hon förtydligade i ett brev.

Efter dödsfallet var brevet dock spårlöst försvunnet och den yngre brodern – en man i 60-årsåldern – misstänkte att hans äldre broder gömt det för att själv ärva pengarna.

När bröderna träffades i mammans bostad för att komma fram till hur de skulle dela arvet uppstod bråk.

Två av de totalt tre bröderna låste in sig i ett rum. Beväpnade med träpåk och fjäderbatong gick de till angrepp mot varandra.

När den äldre brodern sjönk ner på en stol kom den yngre brodern upp bakom honom och gav honom elstötar genom att rikta blottlagda elkablar mot hans huvud och kropp.

– Det var som att ha världens fyrverkeri i huvudet. Det small och det small och det blixtrade. Det gjorde fruktansvärt ont i huvudet, berättar han i förhör.

Under rättegången har männens berättelser om vad som hände i det låsta rummet gått isär. Men med stöd av läkarnas utlåtande och en ljudinspelning som den yngre brodern gjorde i samband med händelsen, valde tingsrätten att gå på den äldre broderns linje.

De menar att misshandeln varit rå och hänsynslös, samt att användandet av elström som påtryckningsmedel kunnat bli livsfarlig.

Förutom ett års fängelse för grov misshandel och olaga hot döms den yngre brodern även att betala 23 270 kronor i skadestånd till sin bror.

Publicerad 08 January 2018 14:23

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag