– Målet med festivalen är att den inte ska behövas. Eller att alla män fattar vad det handlar om så att vi kan släppa in alla, säger Emma Knyckare.

– Målet med festivalen är att den inte ska behövas. Eller att alla män fattar vad det handlar om så att vi kan släppa in alla, säger Emma Knyckare. Foto: Lena Karlsson

"Vore coolt med en samtyckeslag"

NYÅRSPORTRÄTT. Det började med en tweet på första semesterdagen i somras.– Efter att jag hört om de sexuella övergreppen mot tjejer på Bråvallafestivalen blev jag så trött på att höra att det förekommer sån skit. Då skrev jag att man borde ha en mansfri festival.Nu har hon fullt upp med att arrangera Statement festival på Bananpiren i Göteborg i sommar.

Av
Lena Karlsson

– När jag skrev den var jag inte beredd på att den skulle ge en sådan stor respons, säger Emma Knyckare.

För det dröjde inte länge förrän en ideell arrangörsgrupp bildats. Men förslaget skapade också debatt där hon kritiserades för att utesluta män.

– Men det är inte en mansfri festival. Tanken är att den ska vara en frizon för både kvinnor, icke-binära och transpersoner.

Finansieringen sker genom crowdfounding där även många män har skänkt pengar till projektet.

Emma Knyckare har varit verksam som komiker sedan år 2009.

– Då testade jag för första gången stand up på Oslipat i Malmö, och blev uppmuntrad att fortsätta. Så det gjorde jag.

Mellan 2011 och 2016 jobbade hon på Sveriges radio i program som Tankesmedjan, Morgonpasset, Musikhjälpen och Knyckare i P3. Efter fem år i Malmö bor hon nu i Göteborg med sin man, deras barn och två bonusbarn. Nu arbetar hon som frilansande komiker.

Sedan Emma Knyckare började med stand up har det hänt en hel del på den svenska humorscenen.

– I dag finns det många fler kvinnliga komiker än när jag började. Det är väldigt positivt.

"Kvinnor är mycket mer uppmuntrande mot varandra"

Hon jobbar gärna med kvinnliga komiker.

– Det är en helt annan sak än att arbeta med manliga komiker. Kvinnor är mycket mer uppmuntrande mot varandra. En undersökning av humorprogrammet Parlamentet visar att män bekräftar andra mäns skämt mycket mer än kvinnors.

Emma Knyckare arbetar själv aktivt för att få fram kvinnliga komiker. Tillsammans med komikern Josefin Johansson driver hon projektet Humorkollo "för roliga tjejer, kvinnor och icke-män mellan 16 och 200 år".

När blev du själv feministiskt medveten?

– När jag gick i nian var jag med i en grupp för stökiga tjejer. En dag åkte vi in till Göteborg för att lyssna på en föreläsning.

Föreläsaren var den norska professorn och tidigare politikern Berit Ås som berättade om sin teori om de fem härskarteknikerna.

– Det fick mig att inse att det inte var mig det var fel på.

Hon minns även tydligt när hennes mamma blev feminist.

– Hon stod och lagade mat samtidigt som min far och bror höll på att tjafsa med henne. Till slut drämde hon stekpannan i vasken och sa: "Nä, nu röstar jag på Gudrun".

"Drämde stekpannan i vasken"

Statement festival äger rum den 31 augusti och 1 september 2018. Artisterna är inte spikade än, utöver Emma Knyckare själv.

– Ja, det vore ju konstigt om jag inte var med på min egen festival.

Har #metoo påverkat synen på festivalen?

– Ja, den har fått en helt annan förståelse. Sen får vi hoppas att #metoo inte stannar vid detta. På Dramaten är de flesta pjäser som sätts upp fortfarande regisserade och skrivna av och för män. Förhoppningsvis blir det även ändring på det i framtiden.

Under året som gått har hon skrivit en bok om att bli mamma. Boken som heter "Hit med flaskan - handbok för panikslagna mammor" kommer ut i mars. Boksläppet kommer även att kombineras med en turné.

Under året är hon också aktuell i rollen som en man i pjäsen "I skåpet" skriven av den bortglömda författaren Elsa Grave.

Vad hoppas du annars på inför 2018?

– Jag hoppas på en samtyckeslag. Det vore coolt.

Veckan innan jul presenterade regeringen ett förslag om en samtyckeslag som kan börja gälla 1 juli 2018.

Personligt

Namn: Emma Knyckare

Ålder: 30, och ett halvt

Yrke: Komiker

Familj: Gift, ett barn och två bonusbarn

Bor: Göteborg

Intressen: Dansa och dricka öl

Djur: Silverfiskar

Idol/Förebild: Komikern Marika Carlsson

Favoritlåt: "Du måste finnas" av Helen Sjöholm

Favoritserie: "The Handmaid’s tale" av Bruce Miller

Favoriträtt: Vegetarisk pannbiff

Publicerad 26 December 2017 00:00